Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

GEANNULEERD – Themadag functiedifferentiatie in de zorg

oktober 6 | 10:00 - 15:40

Evenement Navigatie

Helaas kan deze bijeenkomst niet doorgaan i.v.m. de maatregelen in strijd tegen het coronavirus. Er wordt nog gezocht naar een online alternatief. 

Je zou het bij alle corona lief en leed haast vergeten, maar er gebeurt nog meer in het zorglandschap in Nederland. Eén van die thema’s is functiedifferentiatie in de zorg. In de vooraankondiging stond het al:

‘Het was vorig jaar een rumoerige tijd toen de wet BIG 2 ingevoerd zou worden. CNV Zorg & Welzijn is blij dat dit van tafel is, maar hoe nu verder? Landelijk wordt nu gekeken naar functiedifferentiatie.  SGB Beroepsinhoud Zorg & Welzijn heeft gezien hoe er grote verwarring ontstond omdat de stem van de betrokken beroepsbeoefenaren onvoldoende gehoord werd. Medezeggenschap van verpleegkundigen  vinden we daarom van groot belang.’

CNV wil dat bij functiedifferentiatie in de zorg de mensen die het betreft beter betrokken worden. Dit is de boodschap die we hebben neergelegd in het overleg tussen Minister Bruins en partijen uit het veld. Dit overleg volgt op de terugtrekking van de wet BIG2 en heeft als doel een beter alternatief te bepalen.

Functiedifferentiatie teveel nog een feestje van de werkgever

We zien dat functiedifferentiatie nu nog teveel een feestje van de werkgever is. We horen nog teveel signalen van verpleegkundigen over werkgevers die op eigen houtje verschillende profielen aan het invoeren zijn. Dat moet echt anders! Verpleegkundigen krijgen in onze visie veel meer zelf de regie in handen van de ontwikkeling van hun vak. Niet alleen HBO diploma maar ook ervaring en de kennis die is opgedaan tijdens het werken moet net zo goed gewaardeerd worden! Niet iedereen hoeft een hbo-plus niveau te hebben om goede zorg te geven. De mbo-opgeleide verpleegkundige is van grote waarde binnen de zorg.

Proeftuinen

Er zijn goede lessen te trekken uit de proeftuinen en pilots die vooral bij ziekenhuizen hebben plaatsgevonden. Omdat in de pilotfase vaak veel aandacht is voor evaluatie en betrokkenheid van de verpleegkundigen, komen hier ook goede initiatieven uit voort. Maar werkgevers zien dat als een blauwdruk om op de eigen organisatie te leggen. Het werkt daar ook dus doen we het bij ons ook.  Juist de aanpak samen met de verpleegkundigen is zo belangrijk. Je komt niet weg met een adviesaanvraag aan de OR en een sessie met een Verpleegkundige Adviesraad. Het is nodig om per onderdeel van de organisatie met verpleegkundigen samen de gewenst vorm te vinden. Dat betekent dus dat er niet alleen differentiatie in functies kan zijn, maar dat de vorm per afdeling kan verschillen.

Geen extra kwaliteitseisen

CNV vindt dat hier geen nieuwe wet voor nodig is. We hebben de wet BIG als belangrijk kwaliteitsregister. De verschillende beroepsregisters die nu bestaan, geven extra kwaliteitseisen voor een aantal specialisaties, maar creëren ook nieuwe schotten. Dat willen we vervangen door een onafhankelijk portfolio. Alle zorgbranches hebben, samen met het Ministerie het afgelopen jaar de Zorginspirator ontwikkeld. Daarin kunnen werknemers in de zorg hun portfolio bijhouden en eenvoudig ontdekken welke loopbaanstappen zij kunnen maken. Daarbij is meteen duidelijk welke aanvullende opleiding en/of ervaring zij daarvoor nog nodig hebben.

Jij bent nu aan de beurt!

Meld je aan en kom met je collega’s naar ons en luister naar verschillende sprekers;  deskundigen die uit ervaring over hun proeftuin praten, maar ook ga jij echt aan de slag met een trainer van CNV academie die samen met jou kijkt hoe je de regie pakt binnen je eigen organisatie. Het gaat om jou en nu is de tijd om medezeggenschap te hebben over jouw werk en vooral ook de waardering voor je kennis en ervaring.

Gegevens

Datum:
oktober 6
Tijd:
10:00 - 15:40

Locatie

De Schakel
Oranjelaan 10
Nijkerk, 3862 CX Nederland
+ Google Maps
Site:
http://www.deschakelnijkerk.nl/