Laden Evenementen

« Alle Evenementen

 • Dit evenement is voorbij.

Workshops Vitaliteit, Regelgeving voor 55+ onderwijsleden, Zo zit dat met je ABP pensioen, Onderhalen hoe doe je dat? Omgaan met weerstand

13 februari 2020 | 16:45 - 20:30

In verband met de stakingsoproep van de onderwijsbonden verplaatsen we onze Netwerkbijeenkomst van 30 januari naar 13 februari 2020

Voor ieder wat wils! Kijk hieronder en meld je aan!

Datum:     donderdag 13 februari 2020
Tijd:         16.45 – 20.30 uur (inloop 16.30 uur)
Plaats:      Terra Nigra, Terra Nigrastraat 5, 6216 BK Maastricht
Aanmelden:  https://nbmaastricht13022020.eventbrite.nl

Voor wie is deze netwerkbijeenkomst?

CNV Connectief: sector Onderwijs, sector Zorg & Welzijn, sector Overheid en Publieke diensten organiseren deze netwerkbijeenkomsten voor alle leden. Ook niet-leden zijn van harte welkom. Neem gerust een collega mee.

Waarom wilt u deze bijeenkomst bijwonen?

We bieden je workshops aan waardoor je je verder kunt ontwikkelen in je vak/ beroep. Tevens ontmoet je er collega’s en kun je netwerken.

Op 13 februari is er keuze uit de volgende workshops:

 1. Vitaliteit door Jacques Daenen
 2. Regelgeving voor 55+ onderwijsleden. Ed Weevers, juridisch medewerker CNV Onderwijs (alleen in de 1e ronde)
 1. Zo zit dat met je ABP pensioen. Fabian Schuman, pensioenvoorlichter ABP
 1. Onderhandelen, hoe doe je dat? Myrian Lieskamp, onderwijsadviseur (alleen in de 2e ronde)
 1. Omgaan met weerstand. Leontine Verboon, trainer/ontwikkelaar/acteur communicatie en contact
 1. Praktijkonderwijs, in beeld, ervaren.Charley Mulkens , mentor en stagecoördinator praktijkschool Terra Nigra (alleen in de 1e ronde)

Programma

16.30 uur  –  Inloop met koffie en thee

16.45 uur  –  Eerste ronde workshops

18.15 uur  –  Praatcafé (maaltijd en drankje)

19.00 uur  –  Vervolg tweede ronde

20.30 uur  –  Eindtijd

 1. Vitaliteit.

Iedereen in Nederland weet wat vitaliteit en vitaal is. Soms wordt er gezegd dat iemand nog zeer vitaal is. De suggestie wordt daarbij gewekt dat oud en vitaal moeilijk samen gaan. Vitaliteit wordt wel omschreven als: de energie om te leven. Zowel energie als leven moet men dan in de breedste zin van het woord opvatten. Energie is dan brandstof. Leven is dan welbevinden op fysiek, mentaal en emotioneel vlak. Vitaal is daarbij niet aan leeftijd of werk gebonden. We gaan er van uit dat vrijwilligerswerk ook werk is. In de workshop gaan we in op mogelijkheden, factoren, eigenschappen en  hulpmiddelen in jezelf, je werk of je omgeving om vitaal te zijn, te worden of te blijven.

Jacques Daenen, workshopgever CNV Connectief

 1. Regelgeving voor 55+ onderwijsleden. (alleen in de 1e ronde)

Deze workshop beoogt verminderen van draaglast en vergroten van draagkracht te bevorderen voor onderwijsleden vanaf ongeveer 55 jaar. Een medewerker van de juridische afdeling CNV Onderwijs geeft informatie over en toelichting op algemene facetten van regelgeving en taakbeleid. Zo wordt duidelijk welke mogelijkheden en regelingen er zijn om gezond en met plezier aan het werk te blijven. Verder wil hij ingaan op van te voren gestelde algemene vragen.

Voor persoonlijk vragen is er later ook nog tijd.

Ed Weevers, juridisch medewerker CNV Onderwijs

 1. ABP: Zo zit dat met uw pensioen.

Wij vinden het belangrijk dat je weet welke keuzes je kunt maken met ABP Keuze Pensioen. In deze infoshop zal aan de orde komen welke mogelijkheden Keuzepensioen biedt.

 • Je pensioen zoveel mogelijk afstemmen op eigen wensen. Dat is ABP Keuzepensioen. Zo kun je zelf bepalen hoe en op welk tijdstip je met werken wil stoppen.
 • Eerder stoppen met werken, wat zijn de gevolgen?
 • Kan ik met deeltijdpensioen?
 • Kan ik mijn pensioen ook zelf aanvullen?
 • Kan ik mijn pensioen ook in hoogte laten variëren?

Fabian Schuman, pensioenvoorlichter ABP

 1. Onderhandelen, hoe doe je dat? (alleen in de 2e ronde)

Bij “onderhandelen” denk je misschien meteen aan cao-onderhandelingen of topoverleggen op regeringsniveau waarbij grote belangen op het spel staan. Maar onderhandelen doe je zelf eigenlijk dagelijks. Privé, op je werk, als je gaat winkelen. Jij wilt iets, de ander wil ook iets (net even anders) en samen probeer je door te overleggen er uit te komen. Je hebt een meningsverschil met een collega en samen overleg je om er uit te komen waarbij jullie allebei tevreden zijn. Onderhandelen is een effectieve manier om conflicten of belangentegenstellingen op te lossen om samen een goed “resultaat” te halen.
In de workshop gaan we actief aan de slag met diverse vormen van onderhandelen. We oefenen de verschillende mogelijkheden en we bespreken de belangrijkste valkuilen.

Myriam Lieskamp, onderwijsadviseur

Haar passie is onderwijs; zij zoekt voortdurend naar de verbinding tussen beleid, theorie en de dagelijkse onderwijspraktijk. Zij heeft een aantal boeken geschreven voor het onderwijs: zoals “professionele leergemeenschappen” en “leren voor morgen, uitdagingen voor het onderwijs.” Zij was trainer/adviseur/ beleidsadviseur bij CNV Onderwijs en was tot eind 2018 lid van de SER-commissie Onderwijs en Arbeidsmarkt. Zij was namens de SER betrokken bij de OECD Netherlands Skills Strategy. Sinds 2018 is zij zelfstandig onderwijsadviseur met diverse bezigheden op het gebied van onderwijs (beleid), scholing op het gebied van toekomstgericht leren voor teams en leraren, kwaliteitsbeleid, HR-beleid en aanpak werkdruk voor teams. Zij geeft lezingen, colleges aan hogescholen, workshops en begeleidt teams en directies, schrijft brochures en artikelen en treedt op als dagvoorzitter bij congressen. Zie verder: www.myriamlieskamp.nl.

 1. Omgaan met Weerstand.

“Ik had me voorgenomen echt te gaan luisteren. Ik wil echt weten wat ze dan WEL wil. Maar ik hoor alleen maar gezucht en stilte. Op mijn vragen komen korte antwoorden. Ik voel aan alles dat ze niet mee wil werken.”

“Zodra ik me voorgesteld had kreeg ik meteen de hele kanonnade van verwijten over me heen. Alles lag aan ons, of zelfs aan mij. Ik wilde het graag uitleggen en reageren maar wat ik ook zei, het ging volledig langs hem heen. Hij luisterde niet. Het kwam niet eens binnen. Hoe moet ik hem dan helpen?”

“Ik weet dat zij vindt dat ik mijn mening altijd doorduw. Ik wil echt graag horen wat ze van mijn voorstel vindt. Dus ik ga met de volle intentie haar ruimte te geven het gesprek in. En toch loopt het weer mis. En is het uiteindelijk weer dat ik met mijn mening kom maar we geen steek verder komen.”

Herkenbaar? Hoe komt dat nu? Dat je steeds op dezelfde weerstand stuit waar je steeds niet tevreden uit komt? Kom dan naar de workshop “Omgaan met Weerstand”.

Na het volgen van deze workshop weet jij:

 • Hoe je weerstand kan herkennen
 • Waar deze weerstand door getriggerd wordt
 • Hoe jouw gedrag deze weerstand om kan buigen naar een situatie waarin er

geluisterd wordt naar elkaar

 • Welke vaardigheden je kan inzetten om dat te bereiken.

Leontine Verboon, trainer/ontwikkelaar/acteur communicatie en contact

 1. Praktijkonderwijs, in beeld, ervaren. (alleen in de 1e ronde)

Ben je nieuwsgierig naar wat het praktijkonderwijs is en doet? Wil je ervaren wat het praktijkonderwijs is en dit met eigen ogen zien? Wil je voelen waar de docenten in het praktijkonderwijs voor staan? Wil je meedoen, leren en begrijpen?

Geef je dan op voor de workshop “Praktijkonderwijs, in beeld, ervaren” en doe, voel en ervaar mee in de praktijk!

In deze workshop krijg je o.a. door een filmpresentatie een beeld van de leerlingen in actie.

Je ervaart welk type leerlingen onderwijs volgen in het praktijkonderwijs, hoe de leerlingen een schooldiploma kunnen halen en hoe ze zich aan het einde van het praktijkonderwijs ontwikkeld hebben en terecht gekomen zijn in de maatschappij of in een vervolgopleiding op MBO niveau. Het helpt je bij je gesprekken met ouders in het basisonderwijs te schetsen wat de mogelijkheden van een leerling zijn wanneer het advies praktijkonderwijs gegeven wordt. Je kunt een afweging maken of je als leraar basisonderwijs affiniteit hebt met het praktijkonderwijs en een nieuwe stap wilt maken naar het voortgezet onderwijs.

Charley Mulkens, mentor en stagecoördinator praktijkschool Terra Nigra

Informatie
Stuur deze uitnodiging door naar geïnteresseerde collega’s en stagiaires.

Meld je aan voor 8 februari 2020 o.v.v. de twee nummers van de infoshops die je wilt bezoeken. Indien er vragen zijn kunt je die mailen naar netwerklimburg@cnv.nl.

Je ontvangt een bewijs van deelname en kunt dit toevoegen aan je bekwaamheidsdossier indien je je aanmeldt voor twee workshops. Deelname is gratis.

 

Gegevens

Datum:
13 februari 2020
Tijd:
16:45 - 20:30
Evenement Categorie:

Organisator

CNV Connectief
Telefoon:
030 751 1003
E-mail:
info@cnv.nl
Site:
www.cnvconnectief.nl

Locatie

Terra Nigra
Terra Nigrastraat 5
Maastricht, Nederland
+ Google Maps