1 juli 2019

Acties van start in ziekenhuizen voor een betere cao

Deze week worden de eerste grote acties in ziekenhuizen gevoerd voor een betere cao. Op 2 juli wordt actiegevoerd in Noordwest Ziekenhuisgroep locatie Alkmaar, op 3 juli gevolgd door actie in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen en op 10 juli in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. De onderhandelingen over de nieuwe cao Ziekenhuizen zijn in juni vastgelopen. CNV Zorg & Welzijn en de andere vakbonden FNV, NU’91 en FBZ hebben het eindbod van de werkgeversvereniging (NVZ) vorige maand afgewezen en acties aangekondigd.

Per ziekenhuis zullen medewerkers zondagsdiensten draaien en alleen spoedeisende zaken oppakken. Vakbonden en zorgmedewerkers dragen er zorg voor dat patiënten zo min mogelijk nadeel hebben van de acties. De ziekenhuiswerknemers willen hun werkgever zo duidelijk maken dat ze een goede cao verdienen. Want een goede cao = goede zorg!

CNV wil een goede cao voor ziekenhuismedewerkers. Daarin moet de zorgmedewerker centraal staan om de personeelstekorten tegen te gaan. Met afspraken die waardering uitspreken; onder andere een salarisverhoging van 5%, meer stabiliteit in de roosters en een extra toeslag op loon wanneer er een beroep wordt gedaan op extra inspanning op korte termijn van medewerkers. Ook willen de vakbonden dat het generatiebeleid in alle ziekenhuizen beschikbaar komt.

Lees ook: Werkgevers gaan niet in op ultimatum: acties gaan door!