16 oktober 2020

CNV: ‘Alarmerend dat zorg snel inboet aan aantrekkingskracht’

Verpleegkundigen op de corona-afdeling van het Amphia-ziekenhuis in Breda. Foto: Arie Kievit

De zorgsector wordt snel minder aantrekkelijk om in te werken blijkt uit het rapport Arbeidsmarkt Zorg in cijfers van de Intelligence Group. Slechts één op de zes vacatures wordt vervuld. Personeelstekorten zijn tevens de belangrijkste reden voor veel van de huidige problemen: wel bedden maar geen handen, uitgestelde zorg en beperkte crisisopvang. ‘Alarmerend’, oordeelt CNV Zorg & Welzijn over de nieuwe cijfers.

‘De zorgsector verliest mensen door een gebrek aan waardering. Ruimte voor loonsverhoging is daarin cruciaal. Die ruimte krijgen we niet door politieke onwil’, reageert Anneke Westerlaken, voorzitter CNV Zorg & Welzijn op de uitkomsten van het onderzoek. Dat betrokken zorgmedewerkers niet geven om een goed salaris blijkt namelijk onzin. Zij hechten – net als iedereen- aan een goed salaris, een vast contract, een goede onregelmatigheidstoeslag, een fijne werksfeer en de mogelijkheid om parttime te werken. ‘Het rapport wijst erop dat er een herwaardering van zorgprofessionals nodig is voor behoud en werving van personeel.’

Meer waardering, meer geld

Dat de publieke waardering voor zorgmedewerkers groot is, bleek bij de eerste uitbraak van het coronavirus. ‘Het positieve effect daarvan werd verziekt door gebrek aan beschermingsmiddelen, het grote aantal Covid-19 besmettingen onder zorgprofessionals en verdeeldheid over de zorgbonus. De enige uitweg voor de zorg is meer geld voor salaris en ontwikkeling’, is Westerlaken stellig.

Kabinet aan zet

De bal ligt volgens haar bij het kabinet, dat dit jaar al meerdere Kamermoties voor een beter salaris afwees. In november bespreekt de Tweede Kamer de begroting van het ministerie van VWS. Dat moment biedt volgens Westerlaken de kans om goede loonafspraken mogelijk te maken. Het kabinet moet daarnaast de uittocht naar het zzp-schap in de zorg helpen stoppen door het dienstverband aantrekkelijker te maken en de belastingvoordelen voor deze groep af te bouwen.

CNV Zorg & Welzijn heeft eerder dit jaar een arbeidsmarktvisie opgesteld over de zorgsector.