4 juni 2019

CNV: cao-overleg ziekenhuizen vastgelopen, acties onvermijdelijk

Maandag is het overleg over een nieuwe cao Ziekenhuizen vastgelopen. CNV en de andere vakbonden hebben maandenlang onderhandeld om met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) tot een akkoord te komen. Het loonbod dat de NVZ maandag deed, blijft echter flink achter bij de looneis van de bonden. Tijdens de laatste overlegronde kwamen de werkgevers niet verder dan een minimale verbetering van het loonbod dat door de bonden al eerder was afgewezen.

Werkgevers doen de vakbonden een eindbod van amper meer dan 2,5% loonstijging per jaar, terwijl werknemers bovendien de bijdrage in de ziektekostenverzekering (IZZ) moeten inleveren. ‘CNV wil dat er nu maximaal wordt ingezet op behoud en waardering van de medewerkers’, zegt CNV-onderhandelaar Joost Veldt. ‘Een loonsverhoging van dit niveau is niet genoeg om de sector aantrekkelijk te houden. Personeelstekorten zijn echt niet in het belang van goede ziekenhuiszorg in Nederland.’

De kaderleden van de vakbonden kwamen maandagavond na het vastlopen van het overleg bijeen. Zij richten in hun eigen ziekenhuis actiecomités op. Nog voor de zomer zullen in de ziekenhuizen acties opgezet worden om een beter salaris af te dwingen. Welke vorm deze acties krijgen en in welke ziekenhuizen dat als eerste gebeurt, werken de vakbonden binnenkort met de actiecomités uit.