8 augustus 2018

CNV: gebruik geld voor goede cao, niet voor onwenselijke concurrentie tussen ziekenhuizen

Dat er liever wordt nagedacht over bonussen voor het binnenhalen van een selectieve groep met specialistische kennis dan over een goede, landelijke cao voor alle medewerkers in de UMC’s is volgens Anneke Westerlaken, voorzitter CNV Zorg & Welzijn een slechte keuze. “Dit zijn doekjes tegen het bloeden op bepaalde plaatsen in de organisatie, maar het probleem van aantrekken en behouden van medewerkers geldt voor de hele sector. We moeten met elkaar praten over en werken aan afdoende maatregelen”.

De medewerkers in de academische ziekenhuizen hebben de afgelopen weken en maanden met bijeenkomsten en stiptheidsacties laten zien en horen, dat ze echt – van wasserij tot intensive care – beter beloond willen worden. Daarbij komt dat zorgmedewerkers een hekel hebben aan dit soort concurrentie in de zorg. Maar ook aan een concurrentieslag tussen werkgevers over personeel. Toch blijkt uit het onderzoek van de NOS dat bijna elk UMC zich van bonussen of een ander systeem bedient.

Leegroof

Op de kop af zeven maanden geleden zei bestuursvoorzitter Jos Aartsen van het UMC in Groningen nog te vrezen voor de ‘leegroof’ van ziekenhuizen (Skipr, 10 januari 2018). Deze week maakte een rondgang van de NOS langs de academische ziekenhuizen duidelijk dat ook dit ziekenhuis in Groningen fors in de buidel tast voor medewerkers die in en rond operatiekamers werken. Er ligt 5000 euro klaar voor een ieder die zich vastlegt om daar drie jaar te blijven werken. In andere academische ziekenhuizen in het land blijkt dit niet veel anders te zijn. Westerlaken, vindt dit onbegrijpelijk: “28 mei zijn de onderhandelingen over een nieuwe cao voor alle medewerkers in de academische ziekenhuizen vastgelopen. Sindsdien wordt er actie gevoerd voor het verbeteren van de arbeidspositie van iedereen die in een UMC werkt, van kok tot die medewerkers op moeilijk vervulbare plekken. Wij en onze leden zijn van mening dat alle medewerkers recht hebben op een goede salariëring. Het is voor zorgmedewerkers moeilijk te verkroppen dat er duidelijk geld is, maar er geen beter cao-voorstel van de werkgevers komt”.

Meerwaarde

CNV Zorg & Welzijn vraagt zich af wat de meerwaarde van dit soort ‘oplossingen’ is, behalve dat er veel geld wegstroomt die zorgen voor ongerechtvaardigde verschillen in arbeidsvoorwaarden en onrust op de werkvloer. CNV Zorg & Welzijn pleit dan ook voor een verbod op hoger loon, bonussen of andere individuele componenten die afwijken van de cao en leiden tot oneerlijke verhoudingen tussen zorgmedewerkers. Alle zorgmedewerkers verdienen een goed en gelijkwaardig salaris voor het verantwoordelijke werk dat zij doen.

Goede voorbeeld

Groningen, geef het goede voorbeeld en stop met deze bonussen! We moeten samen werken aan een cao met fatsoenlijke loonsverhoging, werkdruk vermindering en duurzame inzetbaarheid van mensen. We gaan ervan uit dat de NFU, de branche organisatie van de UMC’s, op korte termijn de onzes inziens meer dan redelijke cao-eisen van de zorgmedewerkers en vakbonden inwilligt.