16 mei 2018

CNV legt verantwoordelijkheid situatie thuiszorgorganisatie Vérian bij gemeenten

Vakbond CNV Zorg & Welzijn noemt het uitstel van betaling dat thuiszorgorganisatie Vérian Care & Clean BV heeft aangevraagd en gekregen, een ramp voor werknemers en voor de mensen die huishoudelijke hulp nodig hebben. Bij het zoeken naar oplossingen spelen de gemeenten volgens voorzitter Anneke Westerlaken een grote rol. ‘Zij zijn het die nu kunnen en moeten bijspringen, verbanden moeten leggen en iedere thuiszorgorganisatie reële tarieven moeten betalen.’

Zorgorganisatie Vérian is niet de enige in ons land die haar thuiszorgtaak financieel in de lucht moet houden. Al jarenlang is er een disbalans tussen inkomsten en uitgaven van de thuiszorg. Vérian Care & Clean is daarvan nu het slachtoffer. Maar liefst 18 gemeenten hebben een contract met deze thuiszorgorganisatie. ‘Hoe is het vandaag de dag toch mogelijk’, zo vraagt Anneke Westerlaken zich af, ‘dat gemeenten de thuiszorgorganisaties nog steeds geen fatsoenlijke tarieven betalen?’ CNV vraagt zich af hoe zij hun rol zien. ‘Voor ons is het duidelijk: er is een betere beloning afgesproken voor thuiszorgmedewerkers. Gemeenten moeten hun verantwoordelijkheid nemen en niet voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten’, aldus Westerlaken. 

Medewerkers en cliënten de dupe
Voor nu zijn 1200 medewerkers de dupe van de lage tarieven die betaald worden. Zij moeten maar afwachten of ze hun salaris en hun vakantiegeld krijgen. ‘En laten we niet vergeten dat hier ook 4000 cliënten bij betrokken zijn,’ gaat Westerlaken verder.

Cao-afspraken VVT
CNV Zorg & Welzijn heeft gisteren overleg gevoerd met Vérian en de bewindvoerder en heeft een duidelijke boodschap afgegeven: wij willen niet alleen behoud van maximale werkgelegenheid, maar ook van de rechtspositie en arbeidsvoorwaarden voor alle medewerkers. Dit is een cao-afspraak voor de vvt waar niet van afgeweken mag en kan worden. Wij vragen minister De Jonge in te grijpen wanneer er door dit uitstel van betaling de mogelijkheid is ontstaan om medewerkers en cliënten van de hand te doen tegen slechtere arbeidsvoorwaarden. Het maatschappelijk belang en het imago van de sector zorg en welzijn op de arbeidsmarkt wegen beiden te groot om dat te laten gebeuren.

De vakbondsbestuurders van CNV Zorg & Welzijn blijven nauw in contact met de medewerkers van Vérian Care & Clean. Betrokken CNV-leden kunnen voor vragen en ondersteuning contact opnemen op telefoonnummer 030 751 1001.

Klik hier voor het interview met CNV-onderhandelaar bij Verián, Chantal van Dijk met Tubantia.