31 oktober 2018

CNV vraagt politieke regie voor zwakkere ziekenhuizen

Vanmiddag debatteert de Kamercommissie over de medisch specialistische zorg.

CNV Zorg & Welzijn heeft middels een brief aan de Kamercommissie aandacht gevraagd voor de procesgang voorafgaand aan het faillissement van het Slotervaart en de IJsselmeer Ziekenhuizen. Niet alleen de patiënten, maar ook het personeel is hiervan de dupe.

 

Anneke Westerlaken, voorzitter CNV Zorg & Welzijn: “In een tijd waarin we alle medewerkers in de zorg keihard nodig hebben, moet de minister niet willen dat er zo onzorgvuldig met medewerkers wordt omgegaan. Met alle onzekerheid en stress.”

Nederland heeft te maken met een groot en groeiend tekort aan zorgprofessionals. Iedereen die nu dus wel in de zorg werkt, daar moeten we extra zuinig op zijn. We kunnen vaststellen dat dit bij de nu failliete ziekenhuizen niet is gebeurd.

Deze faillissementen stralen slecht af op een sector die juist personeel moet en wil aantrekken.

Uit recent onderzoek van BDO blijkt dat 22% van de ziekenhuizen financieel zwak staat. Ziekenhuizen hebben in de landelijke onderhandelingen met verzekeraars op 15% groei ingezet. Nu is een zeer beperkte groei van 0,8% afgesproken, een enorm verschil. Ziekenhuizen die in een minder gezonde financiële staat verkeren, raken hierdoor de dupe.

Anneke Westerlaken, voorzitter CNV Zorg & Welzijn: “Wij willen dat er politieke aandacht is voor die ziekenhuizen die het nu lastig hebben, voordat zij zodanig klem worden gezet dat ze niet meer kunnen overleven. Net het hoofd boven water kunnen houden betekent namelijk geen ruimte voor investeringen, opleidingen en ontwikkeling van personeel. Dit is nou juist zo belangrijk om de kwaliteit van zorg en de toekomst van deze ziekenhuizen veilig te stellen. Wanneer een sluiting niet te voorkomen is, zal er een zachte landing moeten worden gecreëerd. En als partijen daar zelf niet toe in staat zijn, is het aan de Minister de regie te nemen.”