30 maart 2020

CNV Zorg & Welzijn is blij met financiële steun voor zorgsector

CNV Zorg & Welzijn is blij met de berichten dat het ministerie van VWS werkt aan een reddingsplan voor de sector. Vorige week riep CNV hiertoe op, omdat zorgpersoneel nu het vuur uit de sloffen loopt voor de samenleving. Er moet worden voorkomen dat ze achteraf de rekening krijgen van de coronacrisis.

Anneke Westerlaken, voorzitter CNV Zorg & Welzijn: ‘Als zorginstellingen financieel krap zitten, betaalt personeel de rekening. Het is daarom goed dat het ministerie en de verzekeraars nu garanties bieden die de extra kosten dekken die instellingen maken vanwege de crisis. Van belang is dat dit ook geldt voor zorg die instellingen nu niet kunnen leveren, omdat afdelingen gesloten zijn of bepaalde zorg niet meer kunnen leveren. Noodgedwongen wordt personeel elders ingezet of moet er vanwege het vermijden van fysiek contact de zorg worden aangepast. We moeten voorkomen dat instellingen hierdoor financieel achteruitgaan, omdat niet-geleverde zorg ook niet betaald wordt. Instellingen moeten daarom wel gecompenseerd worden voor de kosten die zij maken in deze periode.’

Goede nazorg

De reserves van zorginstellingen zijn over het algemeen niet heel groot, we moeten voorkomen dat instellingen door de crisis financieel in het nauw komen. Er moet de komende tijd alles gedaan worden om te zorgen dat de werknemers overeind blijven. Na de crisis is nazorg van belang om uitval van zwaar belast zorgpersoneel te voorkomen.

 

Lees ook: CNV Zorg & Welzijn arbeidsvoorwaarden moeten overeind blijven tijdens coronacrisis