18 september 2019

CNV Zorg & Welzijn: nieuwe ziekenhuisstakingen van start

Personeel van het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda voert actie voor een betere cao. foto: Brigitte Ruijtenbeek.

In 17 ziekenhuizen zullen ziekenhuismedewerkers de komende vier weken gedurende 24 uur alleen spoedeisende zorg verlenen. Zij voeren actie voor een betere cao. Personeel van het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda trapte vanochtend de actiemaand af. Daar draaien  vandaag alle afdelingen van het ziekenhuis, waar in totaal 1.300 mensen werken, zondagsdiensten.

Joost Veldt, cao-onderhandelaar bij CNV Zorg & Welzijn: ‘In 17 ziekenhuizen gaan ziekenhuismedewerkers de komende vier weken 24 uur zondagsdiensten draaien. Dat betekent dat op die dag de bezetting beperkt is en personeel alleen spoedeisende zorg verleent. De ziekenhuiswerknemers willen hun werkgever zo duidelijk maken dat ze een goede cao verdienen. Dat is nodig om personeel te behouden en nieuwe werknemers aan te trekken. Zodat er voldoende mensen in de ziekenhuizen werken om zorg te blijven leveren. Want een goede cao is goede zorg.’

Zorgmedewerker centraal

CNV Zorg & Welzijn, NU’91, FBZ en FNV willen een goede cao voor ziekenhuismedewerkers. Daarin moet de zorgmedewerker centraal staan om zo de huidige personeelstekorten tegen te gaan. Met afspraken die waardering uitspreken; een serieuze salarisverhoging, meer stabiliteit in de roosters en een extra toeslag op loon wanneer er een beroep wordt gedaan op extra inspanning op korte termijn van medewerkers. Ook willen de vakbonden goede afspraken over instroom en behoud van medewerkers. De cao-onderhandelingen met de ziekenhuiswerkgevers (NVZ) liepen in juni stuk.