12 december 2018

Gedeelte zorggroep Jade failliet

De Zorggroep Jade in Geeuwenbrug is voor een deel failliet verklaard. Het gaat om de stichtingen die in het Noorden en in Flevoland de alleenstaande minderjarige vluchtelingen (amv’s) opvingen op kleinschalige woonlocaties.

De failliete onderdelen zijn Jade Noord (Groningen en Friesland), Jade AMV (Drenthe) en Jade Flevo. De organisaties vingen de laatste maanden nog zo’n zeventig jonge vluchtelingen op, en er werkten nog veertig mensen. Wat het faillissement voor de tientallen personeelsleden betekent is nog niet bekend.

Trieste dag
CNV Zorg & Welzijn betreurt het dat de werknemers die het treft nu op straat komen te staan. Bestuurder Karin Kasper: ‘Wij zullen onze leden zo goed mogelijk bijstaan en ik zal zelf ook daar waar mogelijk naar bijeenkomsten komen. Onze juridische afdeling is goed op de hoogte gebracht en zal ook helpen met de ondersteuning. CNV zal zich de komende tijd blijven inzetten voor haar leden.’

Aanbesteding misgelopen
De problemen bij Jade komen voor CNV Zorg & Welzijn niet uit de lucht vallen. Bestuurder Karin Kasper ging al meerdere keren in gesprek gegaan met de werkgever, Jan Bollen. De zorggroep is in moeilijkheden gekomen, doordat ze de aanbesteding misliep van de opvang van de amv’s. Die is in het Noorden overgegaan naar de stichting Elker in Groningen. De jonge vluchtelingen, die alleen ons land binnenkomen, vallen per 1 januari onder de zorg van Elker. Of ze op dezelfde woonlocaties kunnen blijven, is nog onzeker.

Deel Jade blijft bestaan
Jade Zorggroep blijft voor een deel bestaan, met nog zo’n vijftig tot zestig medewerkers. Jade verzorgt voor het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers in het Noorden de opvang van minderjarige en volwassen slachtoffers van mensenhandel en mensensmokkel. Verder regelt Jade het asielonderwijs op het azc in Assen en verleent ze jeugdhulp in diverse gemeenten aan vluchtelingengezinnen.