12 oktober 2020

Helderheid belangrijk bij gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen in de zorg

Foto: Bert Beelen

Preventief gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) moet nu het coronavirus om zich heen grijpt overal in de zorg gangbaar worden. Dat stelt CNV Zorg & Welzijn vandaag in een statement met FNV, FBZ, NU91 en beroepsvereniging V&VN.

CNV Zorg & Welzijn maakt zich al sinds het begin van de uitbraak van de coronacrisis hard voor de aanwezigheid van voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen in de zorg en heldere richtlijnen van de overheid en het RIVM over het gebruik ervan. Het OMT advies van vorige week bood onvoldoende duidelijkheid, reden dat vakbonden, beroepsverenigingen en werkgevers zelf met een statement naar buiten komen.

Beschermingsmiddelen onvoldoende ingezet

In de ziekenhuizen, verpleeghuizen en ouderenzorginstellingen worden beschermingsmiddelen al breed ingezet, maar in de wijkverpleging en thuiszorg nog onvoldoende. De grote werkgeversbranches in de zorg (ActiZ en ZorgthuisNL) steunen het statement van de zorgbonden en de beroepsvereniging van (wijk)verpleegkundigen.

Lees het statement hier.

Veiligheid staat voorop

Veiligheid van medewerkers en cliënten staat voorop, ongeacht waar ze werken, vinden de bonden. ‘Daarom hebben we sinds het begin van de uitbraak gepleit voor heldere richtlijnen waarin de professionele afweging van zorgprofessionals centraal staat’, stelt voorzitter CNV Zorg en Welzijn Anneke Westerlaken.

De bonden hebben eerder dit jaar een praktische beslisboom voor alle zorgmedewerkers gemaakt, de handreiking Veilig Werken.