9 januari 2020

Hulpverleners CNV willen verbod consumentenvuurwerk

Hulpverleners die lid zijn van CNV Zorg & Welzijn, CNV Overheid en CNV Publieke Diensten, steunen in grote meerderheid een verbod op consumentenvuurwerk. Dat blijkt uit een peiling gedaan onder CNV-leden in de ambulancediensten, brandweer en gemeentelijke diensten. 70 procent van de respondenten is voor een algeheel verbod op consumentenvuurwerk. Zo’n 20 procent van de respondenten heeft tijdens het werk last gehad van het afsteken van vuurwerk en de helft daarvan voelde zich ook daadwerkelijk bedreigd.

Een hulpverlener op de ambulance schetst de bedreiging: “Er werd vuurwerk naast ons aangestoken terwijl we de ambulance uitstapten, en al rijdend moesten we over zwaar vuurwerk rijden dat midden op straat aangestoken was en wat niet te ontwijken viel.”

Gezien de grote meerderheid onder de leden in de hulpverlening voor een verbod hebben CNV Zorg & Welzijn en CNV Overheid en CNV Publieke Diensten besloten om het vuurwerkmanifest.nl te ondertekenen.

Patrick Fey, voorzitter CNV Overheid en CNV Publieke Diensten: “Deze uitslag bevestigt nog eens onder welke gevaarlijke omstandigheden hulpverleners tijdens de jaarwisseling hun werk moeten doen. Dat kan zo niet langer. Onze leden hebben zich duidelijk uitgesproken en dat is meer dan terecht. We roepen onze leden op om ook individueel het vuurwerkmanifest te ondertekenen.”