6 mei 2020

Medewerkers kinderopvang kunnen zich laten testen op corana

Vanaf vandaag kunnen medewerkers in de kinderopvang zich laten testen op Covid-19. CNV Zorg & Welzijn is blij dat medewerkers zich nu bij klachten kunnen laten testen. We zullen blijven monitoren of dit beleid uitgevoerd wordt zoals is toegezegd.

Testbeleid en thuisblijfregels medewerkers

Medewerkers met klachten passend bij coronavirusinfectie (neusverkoudheid en/of hoesten en/of koorts) moeten thuisblijven en zich ziek melden bij hun werkgever. Na minstens 24 uur relevante symptomen, kan je contact opnemen met de bedrijfsarts, die de aanmelding voor de test regelt bij de GGD. Indien de test negatief is, kan je weer aan het werk. Indien de test positief is, moet je ten minste 7 dagen thuisblijven en uitzieken. Als daarna de klachten ook ten minste 24 uur helemaal weg zijn, mag je weer aan het werk.

Testbeleid en thuisblijfregels kinderen

In het geval van (verdenking op) coronavirus meldt de kinderopvang het bij de GGD als er 3 of meer kinderen in een groep zijn met neusverkoudheid, hoesten en/of koorts. De GGD stelt vervolgens onderzoek in en neemt zo nodig – met toestemming van de ouders – testen af. Indien de test negatief is, kan het kind weer naar de kinderopvang. Indien de test positief is, moet het kind ten minste 7 dagen thuisblijven en uitzieken. Als daarna de klachten ook ten minste 24 uur helemaal weg zijn, mag het kind weer naar de kinderopvang.

Onderzoek bevestigde infecties

Bij alle medewerkers en leerlingen met een bevestigde coronavirusinfectie doet de GGD bron- en contactonderzoek. Huisgenoten van een Covid-19-patiënt moeten tot 14 dagen na het laatste contact met de patiënt in thuisquarantaine blijven. Welke maatregelen precies genomen moeten worden op de school is afhankelijk van de omstandigheden en wordt bepaald door de GGD. De GGD neemt daarover contact op met de school.

Kijk voor meer informatie over het testbeleid op https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/testen