1 november 2018

Minister geeft gehoor aan onze oproep regie te nemen op zwakkere ziekenhuizen

Vorige week gingen twee ziekenhuizen binnen de MC Groep failliet. Vreselijk voor medewerkers en patiënten. CNV Zorg & Welzijn was aanwezig bij de personeelsbijeenkomsten. Om mensen te steunen, een hart onder de riem te steken. Ook deze week zijn we aanwezig in de gedupeerde ziekenhuizen om medewerkers concreet te helpen bij wat er allemaal op hen af komt.

We horen en zien daar hoe ingrijpend dit alles is voor de medewerkers en hoezeer zij zich ook zorgen maken over hun patiënten. CNV Zorg & Welzijn begrijpt niet waarom de Minister niet meteen in actie is gekomen toen in juli de signalen over ernstige financiële problemen bij de MC Groep naar buiten kwamen.

Voor het debat over de faillissementen gister, hebben wij de partijen in de Tweede Kamer een brief gestuurd. Hierin maken we duidelijk dat we van de Minister een actievere opstelling verwachten in het voorkomen van een faillissement, en dat patiënten en personeel nu de dupe zijn. We vragen snelle actie van de Minister. Om duidelijkheid te creëren over de mogelijkheden voor een doorstart. Zowel in Flevoland, als ook bij het Slotervaart. Daarnaast vragen we om concrete maatregelen die dit soort faillissementen in de toekomst voorkomen.

We zijn blij dat de Tweede Kamer in het debat laat zien dat onze brief duidelijk is overgekomen en een aantal besluiten neemt die daarbij passen:

  • De Minister heeft duidelijke uitspraken gedaan over het behoud van ziekenhuiszorg in Flevoland. Dat betekent veel voor patiënten en personeel van de IJsselmeer Ziekenhuizen.
  • Er komt daarnaast een diepgaand onderzoek naar beide faillissementen en een systeem dat het mogelijk moet maken eerder in te grijpen bij problemen (een early warning systeem).
  • Daarnaast komt er een crisisfonds voor verantwoorde overgang in het geval een faillissement niet te voorkomen is.

Hiermee is het faillissement van het Slotervaart en de IJsselmeer Ziekenhuizen niet terug te draaien, maar wel hebben we belangrijke stappen gezet om een herhaling in de toekomst te kunnen voorkomen.