19 april 2018

Oplossing voor agressie in de zorg: pak werkdruk aan, vindt CNV Zorg & Welzijn

agressie in de zorgIn verpleeghuis De Leeuwenhoek in Rotterdam zijn het afgelopen jaar ouderen mishandeld door personeel en medebewoners. Dat blijkt uit onderzoek van het dagblad Trouw. In het verpleeghuis wonen ouderen met dementie. Een klokkenluider spreekt van geestelijke en lichamelijke mishandeling. Onveiligheid op de werkvloer is een ingrijpend probleem waarvoor CNV-breed veel aandacht is.

Voorzitter CNV Zorg & Welzijn Jan de Vries kent verpleeghuis De Leeuwenhoek waar de misstanden hebben plaatsgevonden. Hij vraagt zich af hoe het toch kan dat medewerkers met passie voor de zorg dat soort dingen doen. ‘We weten dat de werkdruk hoog is, dat er personeelstekorten zijn. Dan moet je als leiding extra alert zijn en je medewerkers ondersteunen, want dit gedrag komt voort uit onmacht’, zegt De Vries.

Werkdruk aanpakken

De voorzitter van CNV Zorg & Welzijn denkt wel een oplossing te hebben: ‘Investeren in de opleiding en coaching van de medewerkers en de werkdruk aanpakken’. Het is bekend dat ouderen met dementie geen remmingen hebben en ineens kunnen slaan of bijten. ‘De medewerkers moeten leren daarmee om te gaan’ zegt hij. Dat valt volgens De Vries niet mee als er tegelijkertijd enorm veel druk is om elke handeling zo snel mogelijk te verrichten.

De Leeuwenhoek valt onder het Humanitas en is vorig jaar door de inspectie van de zwarte lijst gehaald. Het afgelopen jaar heeft De Leeuwenhoek 17 gevallen gemeld bij de inspectie.

Cijfers

Het is niet bekend hoe wijdverbreid het probleem van geweld in verpleeghuizen is. De inspectie heeft jaarcijfers, maar die gaan over ouderenmishandeling in het algemeen en niet over verpleeghuizen.

Tv-serie ‘In de Leeuwenhoek’

Vanaf donderdag 19 april zendt NPO2 de vierdelige televisieserie ‘In de Leeuwenhoek’ uit over het verzorgingshuis van Adelheid Roosen en Hugo Borst. Zij verbleven vijf weken op de eerste etage van De Leeuwenhoek voor de serie. In de serie verkennen ze hoe de zorg voor mensen met dementie beter en menselijker kan.