29 mei 2018

Personeel failliete thuiszorgorganisatie Verián overgenomen door TVO Huishoudelijke Hulp

verianTVO Huishoudelijke Hulp uit Amersfoort neemt de huishoudelijke hulpen over van de failliet verklaarde thuiszorgorganisatie Verián Care & Clean. Dat meldt CNV-vakbondsbestuurder Chantal van Dijk mede namens de vakbond FNV en RMU.

Maandagavond hebben de vakbonden met TVO om tafel gezeten om nadere details te bespreken en is er een akkoord getekend. “TVO neemt de hulpen over met behoud van salarissen, dienstverbanden en rechtsposities. We verwachten dat minstens 90 procent van het personeel mee kan gaan”, aldus Van Dijk. Nu werken bij Verián 1100 huishoudelijke hulpen. Nog eens 100 werknemers vormen de backoffice.

Roerige tijden

De afgelopen twee weken waren roerige tijden voor de medewerkers bij Verián Care & Clean en betrokken partijen. Medewerkersbijeenkomsten, uitstel van betaling, ledenbijeenkomsten, faillissement, ontslagaanzegging door de curator, verschillende berichten in de media etc. CNV heeft samen met FNV en RMU uitvoering overleg gehad met Stichting Verián en hun geldschieter Ledeboer Investments.

De inzet was overgang van zo veel mogelijk personeel, tegen de beste voorwaarden. Ondanks uitvoerig overleg kwamen de partijen niet nader tot elkaar. Ledeboer Investments was op dat moment slechts bereid ongeveer 70% van het personeel over te nemen en niet onder dezelfde, bestaande arbeidsvoorwaarden. Medewerkers met grote of afwijkende contracten (o uren), arbeidsongeschikten en merendeel backoffice zouden niet overgaan. Dat was voor de bonden reden om het overleg te schorsen en in overleg met de curator te gaan. Uit dit overleg bleek dat er toch nog twee andere partijen interesse hadden in het overnemen van personeel.

91 % overgenomen

Uiteindelijk is besloten om met TVO Huishoudelijke Hulp verder te praten omdat de bonden met hen de beste collectieve regeling konden treffen, waarbij ruim 91% van het personeel zal worden overgenomen tegen hun huidige arbeidsvoorwaarden en conform cao. TVO heeft een speciale webpagina online gezet waar Verián-medewerkers hun belangstelling om over te stappen kenbaar kunnen maken: www.tvo.nl/stap-over

 

Voor vragen kunt u contact opnemen met bestuurder CNV Zorg & Welzijn Chantal van Dijk:  c.vandijk@cnv.nl