10 februari 2017

Praat mee over oplossingen en doe mee met het leernetwerk MBO 4 verpleegkundigen, verzorgenden en EVV’ers in Noord-Brabant!

Werken in de zorg is prachtig. Je kunt in de zorg veel voor een ander betekenen. Maar soms wordt de druk wel erg groot. Medewerkers moeten steeds meer doen in dezelfde tijd. En de complexiteit van de zorg neemt ook nog eens toe.

Medewerkers zoeken naar tijd voor coördinerende taken
A+O VVT heeft onderzoek gedaan naar overvraging van EVV’ers. Uit het onderzoek blijkt dat EVV’ers in de knel komen met hun uren. Vaak zijn zij buiten de contracturen bezig met coördinerende taken en blijven er werkzaamheden liggen Er zijn signalen dat ook MBO 4 Verpleegkundigen en verzorgenden met dezelfde problematiek te maken hebben.

Hoe lossen we dat op?
In een leernetwerk geven deelnemers elkaar tips en trucs om mogelijke overvraging te voorkomen en experimenteren ze met tips & trucs.  Samen leren de medewerkers hoe om te gaan met hun positie in de organisatie. In een (start- en )slotbijeenkomst gaan de medewerkers tevens met collega’s, leidinggevenden en bestuurders in gesprek.

Wat is het leernetwerk?
Het leernetwerk bestaat uit 15 tot 25 EVV’ers en MBO 4-verpleegkundigen uit de regio Noord-Brabant, met een deskundige begeleider die de praktijk goed kent. Het leernetwerk komt vijf keer bij elkaar. In een startbijeenkomst in maart wordt gekeken waar EVV’ers en MBO 4-verpleegkundigen tegenaan lopen. Hoe stel je je grenzen? Wat doe je met beperkende regels? Hoe krijg je meer ruimte voor je coördinerende taken? Vervolgens gaan medewerkers samen op zoek naar praktisch uitvoerbare oplossingen.  Kan het beter? Hoe dan? Daarbij leert de groep van elkaar. Dit vindt plaats in drie bijeenkomsten in april, mei en juni. In een slotbijeenkomst eind juni/begin juli presenteren ze hun ideeën aan elkaar, hun organisatie en (landelijke) sociale partners. De beste ideeën, tips en trucs komen in een mooi overzicht. Dit wordt verspreid over de hele sector, zodat nog meer collega’s met coördinerende taken ermee geholpen zijn!

Iets voor jullie organisatie?
Per organisatie kunnen 5 deelnemers (EVV en MBO 4 Verpleegkundigen) deelnemen. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Wel vragen wij de deelnemende organisaties om deelname in werktijd plaats te laten vinden.

Meer informatie:
Voor het onderzoek naar de overvraging van EVV’ers zie: http://www.aovvt.nl/home/inhoud-bericht/news/leernetwerken-voor-evvers-en-mbo-4-verpleegkundigen/

Heeft u meer vragen over het leernetwerk? Neem dan contact op met Michiel Hietkamp, m.hietkamp@caop.nl, 06-83697718.

Over A+O VVT:
Stichting Arbeidsmarkt- en Opleidingsbeleid Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg (A+O VVT) is een samenwerkingsverband van werkgevers- en werknemersorganisaties in de VVT-branche en richt zich op de gezamenlijke belangen van werkgevers en werknemers.

In de VVT is het vanzelfsprekend om goed voor cliënten te zorgen, maar dit kan alleen als medewerkers zelf gezond zijn, over de juiste competenties (blijven) beschikken en plezier hebben in hun werk. Dat is wat duurzame inzetbaarheid beoogt. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van werkgever én werknemer. En duurzame inzetbaarheid gaat over alle medewerkers, over zowel jong als oud en over zowel verzorgend als ondersteunend personeel.