22 maart 2017

Scholing voor 68 duizend zorgmedewerkers

Ruim 68 duizend medewerkers in de zorgsector hebben de afgelopen periode scholing gevolgd waardoor een baan op een hoger niveau haalbaar was voor ze. Ook konden ze door de scholing de overstap naar een andere baan maken. Dit dankzij de afspraken die het CNV heeft gemaakt met werkgevers en het kabinet om veel geld te investeren in scholing, begeleiding van ontslagen werknemers naar ander werk en extra leerwerkplekken voor jongeren.

 

Deze investeringen zijn belangrijk om de werkdruk te verlagen. Het betekent dat er nieuwe collega’s klaar zijn om te solliciteren bij instellingen waar een tekort aan personeel is. CNV Zorg & Welzijn wil ook voorkomen dat medewerkers door alle snelle veranderingen in de zorg zonder werk komen te zitten. ‘Een goed voorbeeld daarvan is het project Sterk in je werk, zorg voor jezelf (www.sterkinjewerk), waarin medewerkers die werken op niveau 2 van 45 jaar en ouder gratis loopbaanhulp krijgen. De kracht van dit project is dat zorgmedewerkers hulp op maat krijgen waarin zij kunnen leren waar ze goed in zijn, wat ze graag in de toekomst willen, hoe je solliciteert en welke andere leuke banen er zijn. Ze krijgen geen standaardtraining of cursus’, zegt Suzanne Kruizinga, voorzitter van CNV Zorg & Welzijn.

Maatwerk
CNV Zorg & Welzijn heeft er op gelet dat de plannen niet alleen om geld gaan, maar om mensen en hun werk. Je kunt medewerkers naar een dure cursus sturen van tweeduizend euro, maar dat zegt niets als iemand vervolgens zijn baan kwijtraakt.

CNV Zorg & Welzijn heeft ingezet op vijf doelen waarbij de medewerker en zijn werkgelegenheid het belangrijkst is:
1. Investeer in de loopbaan van medewerkers, voordat zijn ontslagen zijn.
2. Kies voor trajecten die passen bij de behoefte van de medewerker.
3. Toets vooraf of er wel werk in dat beroep of die sector is. Zijn of komen er vacatures?
4. Haal belemmeringen weg. Maak het bijvoorbeeld mogelijk voor een medewerkers in de gehandicaptenzorg om opgeleid te worden voor de ouderenzorg.
5. Zorg voor voldoende opleidingsplaatsen, zodat in de toekomst vacatures ingevuld worden.

Regionale aanpak
Er zijn verschillen in werkgelegenheid per sector, maar ook regionale verschillen. ‘In de regio moeten werkgevers daarom samenwerken met vakbonden om oplossingen te vinden dicht bij zorgmedewerkers en instellingen, want anders wordt het niks’, aldus Suzanne Kruizinga.