13 april 2018

Taalhulp voor cliënten winnaar van eerste hackathon in gehandicaptenzorg

Hackathon99 uur brainstormen en ontwikkelen, 35 deelnemende zorginstellingen en drie krappe minuten pitchtijd. De eerste landelijke hackathon in de verstandelijk gehandicaptenzorg ging deze week van start en resulteerde in super slimme oplossingen voor alledaagse problemen in de zorg.

“Kijk eens onder jullie stoel? Daar zit een pakje met druivensuiker!” Die hadden de deelnemers aan de eerste hackathon in de verstandelijke gehandicaptenzorg nodig, want het was een lange week. Na de kick-off op maandag mochten dertig teams vier dagen besteden aan het oplossen van een ‘cliëntprobleem’ dat bij hun instelling speelt.

Boodschappenhulp

Vandaag worden alle oplossingen gepitcht in het Utrechtse Rabobankgebouw (partner van het evenement) aan de Croeselaan. In het publiek zitten bestuurders die kaartjes krijgen met ‘Ik help je’ erop. Hiermee kunnen ze deelnemende teams benaderen om te helpen de ideeën van de grond te krijgen. In drie ‘killing’ minuten zweten de deelnemers zich door hun pitches heen. De klok is genadeloos. Er komt een boodschappenhulp voor cliënten voorbij, een speciaal bord tegen verslikken, een app om ze zelfstandig te laten sparen. Alles om die ene vraag te beantwoorden: Hoe kunnen we mensen met een verstandelijke beperking ook in de toekomst nog beter ondersteunen met behulp van technologie?

Leven verbeteren

De initiatiefnemers van de hackathon zijn innovatie-experts van allerlei zorginstellingen. Zoals Suzanne Verheijden, programmamanager Innovatie ’s Heeren Loo: ‘We merkten dat iedereen binnen zijn of haar eigen instelling al hard bezig is met innoveren. Maar de ideeën die daar uitkwamen bleven daarna ook binnen die instelling. Zonde! Met de hackathon zorgen we dat deze concrete ideeën gedeeld worden met instellingen in heel Nederland.’ Het idee was om zo’n tien instellingen mee te laten doen, maar al gauw liep de inschrijving in de dertig. ‘Geweldig!’, aldus Jethro Hardeman, ook initiatiefnemer en marktverkenner E-health bij Amerpoort. ‘We brengen het onderwijs, bedrijfsleven en zorginstellingen zo bij elkaar om samen het leven van gehandicapten te verbeteren.’

HackathonToegankelijke samenleving

Na vier uur en dertig pitches mag de jury zich eindelijk gaan beraden. Bartiméus komt binnen op de derde plek met hun eye eye Kapitein. Ze krijgen 5000 euro om een ‘stuur’ met grote knoppen te ontwikkelen. Hiermee kunnen hun slechtziende of blinde cliënten met verstandelijke beperking zelf hun weg vinden in een informatiestroom. Zoals zich helemaal zelfstandig inschrijven voor activiteiten. De tweede plek en 10.000 euro gaat naar zorginstelling Abrona, voor hun tandenpoetshulp en de Koraal Groep kan met 15.000 euro het idee lanceren voor ‘een toegankelijke samenleving waarin iedereen elkaar kan begrijpen’. Zij ontwikkelden een tool waarbij cliënten taal in bijvoorbeeld gemeentebrieven beter kunnen begrijpen. Bij het publiek wordt nog via een digitale stemming per smartphone gepeild of ze een tweede editie over twee jaar ziet zitten. Een ruime meerderheid stemt voor. 


hackathonEen hackathon?
Zo heet een evenement waarbij mensen een korte tijd intensief samenkomen om een probleem helemaal op te lossen. Dat bestaat al in veel sectoren, maar was hiermee een debuut voor de gehandicaptenzorg.