11 april 2017

Thuishulp blijft de dupe van aanbestedingen, nieuwe maatregel afgewezen

De nieuwe maatregel van het kabinet die ervoor had moeten zorgen dat gemeenten niet meer onder de kostprijs de huishoudelijke hulp kunnen aanbesteden is een wassen neus. Vakbonden en werkgevers hebben hem daarom afgewezen. De maatregel zorgt ervoor dat de doorgaande verslechtering van de arbeidsvoorwaarden huishoudelijke hulp niet wordt gestopt. Dit tot grote teleurstelling van de vakbonden.

De maatregel laat het aan de zorgaanbieders zelf hoeveel geld ze vragen voor hun diensten. Dat is in het verleden vaak onder de kostprijs gebeurd, om zo andere aanbieders te verslaan bij de aanbesteding. Dat resulteerde in het omvallen van grote thuiszorgorganisaties als TSN, simpelweg omdat ze het met te weinig geld moesten zien te bedruipen. Nu de nieuwe maatregel dit niet aanpakt, is er geen enkele garantie dat het in het vervolg wel goed gaat.

Ontslaggolf voorkomen
Vakbonden en werkgevers hadden afgesproken dat bij een goede maatregel ook een loonsverhoging voor de thuishulpen gerealiseerd zou worden. Dit laatste is nu dus van de baan. ‘Het invoeren van een loonsverhoging zonder goede afspraken over aanbesteding zal direct zorgen voor een ontslaggolf in de thuiszorg’, stelt Suzanne Kruizinga, voorzitter CNV Zorg & Welzijn. ‘Iets wat we nu zeker moeten voorkomen.’

CNV is initiatiefnemer van meerdere projecten die een eind moeten maken aan de onzekerheid van medewerkers in de huishoudelijke hulp. ‘De thuishulpen worden als politieke speelbal gebruikt. Dat vindt het CNV echt niet kunnen. Daarom gaan we de komende maanden via het landelijk programma arbeidsmarkt ouderenzorg afspraken maken met overheid, gemeenten en zorgaanbieders. Er moet werkzekerheid én een fatsoenlijk salaris komen voor medewerkers in de huishoudelijke hulp’, aldus Kruizinga.