1 mei 2020

Trieste balans corona: overleden en besmet zorgpersoneel.

Het RIVM maakte gisteren bekend dat tot nu toe 13.884 zorgmedewerkers zijn besmet met corona. Van dit aantal is 458 opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Negen van hen zijn overleden. 

Anneke Westerlaken, voorzitter CNV Zorg & Welzijn: ‘Allereerst is dit natuurlijk verschrikkelijk om te horen voor nabestaanden van overledenen en familie en collega’s van besmette zorgmedewerkers. We leven met hen mee. We moeten nog beter nadenken over het opstarten van allerlei maatschappelijke activiteiten, die grote gevolgen kunnen hebben voor aanhoudende overbelasting en risico’s voor zorgpersoneel. Zeker, omdat nog lang niet alle eigenschappen van het virus bekend zijn.

De vraag is ook of we het getroffen zorgpersoneel nu ook direct moeten opzadelen met een nieuwe taak; het aanpakken van de golf van reguliere en uitgestelde zorg die op hen afkomt. Wij blijven de nadruk leggen op de eerste prioriteit voor het zorgmanagement: een uiterste inspanning leveren om afdoende beschermingsmiddelen te beschikking te stellen voor alle zorgpersoneel, en strikte opvolging van de richtlijnen van het RIVM in alle zorginstellingen.’