17 oktober 2019

Vakbonden kondigen eerste landelijke ziekenhuisstaking ooit aan

Op woensdag 20 november sluiten ziekenhuizen overal in het land hun deuren voor niet-spoedeisende zaken. Voor het eerst in de geschiedenis gaan de vakbonden CNV Zorg & Welzijn, FNV Zorg & Welzijn, FBZ en NU’91 over tot een landelijke ziekenhuisstaking. Dit doen zij vanwege het uitblijven van een goede cao voor 200.000 ziekenhuismedewerkers in Nederland. De komende weken zullen de vakbonden met ziekenhuismedewerkers in de actiecomités in gesprek gaan over hun deelname. De verwachting is dat bij de landelijke actie minstens de helft van de ziekenhuizen op 20 november de deuren sluit voor niet-spoedeisende zaken.

Sinds de gesprekken aan de cao-tafel begin juni zijn beëindigd, hebben ziekenhuismedewerkers al in 25 ziekenhuizen zondagsdiensten – de stakingsvariant voor ziekenhuizen – gedraaid. Honderden afdelingen, zoals operatiekamers, radiologie, verpleegafdelingen, facilitaire dienst en laboratoria, sloten hun deuren gedurende 24 uur voor niet-spoedeisende zaken. Al vele tienduizenden werknemers kwamen in actie.

CNV Zorg & Welzijn en de andere bonden willen een goede cao voor ziekenhuismedewerkers met een goede structurele loonsverhoging van 5% en een extra toeslag op loon wanneer medewerkers last minute worden opgeroepen om te werken. Ook willen de vakbonden goede afspraken over arbeids- en rusttijden en over instroom en behoud van medewerkers.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) bood in het laatste informele overleg een eenmalige uitkering (naar rato dienstverband) van bruto € 1.000,- voor 2019, 4% op 1 januari 2020 en 4% op 1 januari 2021. Dat is een gemiddelde structurele loonsverhoging van 2,8% over de looptijd van 34 maanden. Bovendien wil de NVZ verslechteringen doorvoeren zoals het stopzetten van de werkgeversbijdrage van de ziektekostenverzekering (dit kost medewerkers tussen de 200 en 400 euro netto per jaar). Verder wil NVZ de loondoorbetaling bij ziekte verlagen van 100 naar 90%.

Er vallen 200.000 medewerkers onder de cao ziekenhuizen. Deze werken verspreid over 83 ziekenhuizen en 30 revalidatiecentra in Nederland. De cao ziekenhuizen verliep op 31 maart 2019.