16 november 2016

Niet-vakbondsleden zeggen ‘ja’ tegen grootste zorg-cao

Het akkoord over de cao VVT (verpleging, verzorging en thuiszorg) heeft groot draagvlak onder niet-vakbondsleden. Uit een peiling onder werknemers die in de verpleging, verzorging en thuiszorg werken bleek 80 procent in te stemmen met het onderhandelaarsakkoord. Onder leden van CNV Zorg & Welzijn was 82 procent voor.
In de peiling is ook gevraagd wat niet-vakbondsleden vinden van losse onderdelen van de cao. De verhoging van de eindejaarsuitkering, compensatie van niet ontvangen onregelmatigheidstoeslag (ORT) en zelf besluiten over diensten en arbeidstijden konden op de meeste steun rekenen van 89 procent en twee keer 76 procent van de respondenten. Het minst steun is er voor het inleveren van verlofuren in ruil voor meer loon (51 procent). De respondenten hechten vooral aan het hebben van werk, loon en vermindering van de werkdruk.

Koorddansen

Suzanne Kruizinga, voorzitter van CNV Zorg & Welzijn is tevreden met de uitslag. ‘Het is een akkoord waarbij het onderhandelen op koorddansen in het donker lijkt. De financiële situatie van sommige instellingen is niet rooskleurig en dan speelt behoud van werk een belangrijke rol, terwijl je ook de koopkracht van medewerkers voor ogen hebt. Ik zie de instemming met dit akkoord dan ook als een waardering voor het zoeken naar de juiste balans tussen de zaken die werknemers echt belangrijk vinden, zoals werkbehoud, loon en het aanpakken van de hoge werkdruk.’
De peiling onder niet-vakbondsleden is uitgevoerd door onderzoeksbureau Trendbox, in opdracht  van CNV Zorg & Welzijn.

Lees hier de rapportage Niet-leden raadpleging CAO VVT