15 juli 2016

Werkbezoek aan GHZ-instelling Philadelphia in Sneek en Wil

CNV Zorg & Welzijn heeft Philadelphia in Sneek en Wil in Drachten bezocht. CNV hoort zo van de werknemers waar zij dagelijks mee bezig zijn. Veel werknemers vertellen met trots over hun werkzaamheden.

In Sneek werd bestuurder Hillebrandt Aardema blij verrast toen hij de locatiemanager zag binnenkomen met vier dozen met gebak. Uiteraard was de eerste vraag wat de reden was dat de locatie getrakteerd werd. Die was simpel. Dit was blijk voor waardering voor het personeel dat bij groot roosterprobleem zich soepel  had opgesteld en zodoende kwam er een goede oplossing voor het ontstane probleem. Een van de dozen met gebak werd door de CNV consulent Geert Atsma naar een afdeling gebracht, waar op dat moment twee personeelsleden bezig waren met het rooster programma Care Assist.

In een van de kantoorruimtes was een teamcoach aan het werk. Hillebrandt Aardema stapte naar binnen om te vragen wat een team coach bij Philadelphia zo al deed. Johannes van der Schaaf vertelde dat hij als taak heeft processen te bewaken en het personeel in het team ondersteuning geeft. Dit werk voert hij uit op twee intensieve zorglocaties. Hij wordt niet aangestuurd door de locatieleider en kan op deze wijze neutraal de werknemers bijstaan in de uitvoering van hun werk.

In Drachten  zijn twee locaties van Wil bezocht. Dagbesteding aan het Moleneind en Prodac. De dagbestedingslocatie aan het Moleneind is net in gebruik genomen. In deze locatie worden verschillende soorten dagbesteding aangeboden. Er wordt aan de cliënten gevraagd wat zij het liefst doen , zodat er maatwerk gegeven kan worden aan de cliënt. Daar moet je soms creatief in zijn om een nuttige en zinvolle werkzaamheden aan te bieden. Zo laat Im vd Kuil zien dat een cliënt doosjes met pluggen moet in pakken, maar hij kan helaas niet tellen.
Toch wil de cliënt dit werk graag doen. Een simpele, maar effectieve oplossing is bedacht om door een bord met 100 gaatjes te geven waar de cliënt de pluggen in kan stoppen en deze vervolgens in het doosje kan stoppen.

Het gebouw beschikt ook over een mooie kantine/restaurant waar cliënten de bezoekers bedienen en tevens staan de cliënten mee te helpen in de keuken. Johan de Graaf een van de begeleiders geeft uitleg over hoe dit in zijn werk gaat, terwijl hij druk bezig is de soep te roeren.
De aanwezige personeelsleden gaven aan het op prijs te stellen dat CNV Zorg & Welzijn langs kwam, zodat zij de vakbond konden laten zien waar zij zoal mee bezig zijn.  Hillebrandt Aardema concludeerde in Drachten dat het personeel hier met veel passie werkt.