13 november 2019

Ziekenhuizen volledig op de hoogte over acties 20 november

De ziekenhuizen weten al enige weken dat er op 20 november een landelijke zondagsdienst wordt gevoerd in ziekenhuizen door heel Nederland. Als vakbonden hoopten we dat werkgeversvereniging NVZ alsnog zou luisteren naar vele tienduizenden actievoerende werknemers en over de brug zou komen met betere cao-voorstellen. Dat is helaas niet gebeurd.

Dat betekent dat op woensdag 20 november wordt gewerkt alsof het een zondag is. Een actie moet zorgvuldig voorbereid worden en aan allerlei juridische eisen voldoen. Belangrijke stap is dat deze dagen vertegenwoordigers van comités en de bonden en de raad van bestuur de opgestelde draaiboeken bespreken. Dan is precies bekend welke afdelingen hun deuren sluiten. De ziekenhuizen zijn dus volledig op de hoogte van de afspraken die verzet moeten worden. Zij moeten zich nu inspannen om die afspraken met patiënten te verplaatsen.

De patiëntveiligheid mag tijdens de actiedag niet in het geding komen. Spoedeisende zorg gaat immers altijd door. Tijdens de actie zijn ingeroosterde werknemers dan ook in het ziekenhuis aanwezig. Behalve deelnemen aan een actiebijeenkomst kunnen ze op die dag achterstallige werkzaamheden uitvoeren, waar ze normaal gesproken niet aan toekomen. Verder zal er extra aandacht zijn voor de patiënt.

Niemand vindt actievoeren leuk. En patiënten hebben er last van. Maar een goede cao is belangrijk.  Niet alleen voor meer salaris. We voeren ook actie voor het behoud van goede patiëntenzorg. Een betere cao maakt werken in het ziekenhuis aantrekkelijker. Met een hogere instroom van medewerkers kunnen we in de toekomst de zorg voor patiënten op peil houden. We hopen dan ook dat het na 20 november zo spoedig mogelijk lukt het cao-conflict te beëindigen. De bal ligt bij de NVZ om tot een goede cao te komen voor de 200.000 werknemers in de sector.

Daarom goede cao = goede zorg.

Lees meer over de ziekenhuisacties op 20 november