8 mei 2020

Zorgprofessional beslist zelf over gebruik beschermingsmiddelen

CNV Zorg & Welzijn is blij met het besluit van de minister om de medewerkers in de thuiszorg zelf over het aanvullend gebruik van mondkapjes en schorten te laten beslissen. Want hoe kon het zijn dat in de thuiszorg andere regels golden dan in het openbare leven? 

CNV Zorg & Welzijn pleit al sinds het begin van de coronacrisis om zorgprofessionals meer zeggenschap te geven over het gebruik van beschermende materialen. Het is goed dat zij nu zelf in de lead zijn en bij een ‘niet pluis gevoel’ kunnen beslissen om toch mondkapjes en schorten te dragen. ‘Nu de maatregelen worden versoepeld en contactberoepen ook beschermingsmateriaal nodig hebben, is het een absolute noodzaak om de thuiszorg voorrang te geven’, zegt voorzitter Anneke Westerlaken.

Voorwaarde

Tot nu toe gold de richtlijn van het RIVM dat er bij ‘vluchtig’ contact en als er afstand kon worden gehouden geen beschermende middelen nodig waren. Dit veroorzaakte veel onrust onder medewerkers in de thuiszorg. Vooral bij kleinbehuisde patiënten bleek voldoende afstand houden vrijwel onhaalbaar. Voorwaarde voor de thuiszorgmedewerkers om gebruik te kunnen maken van mondkapjes en plastic schorten is dat daar voldoende van voorradig is.