Conn-ZW 2019-1107_Oude schoenen_Header.idd

Ontbijt met minister de Jonge op 15 november

 

Op 15 november nodigen CNV, FNV jeugdzorgorganisatie iHUB en tientallen jeugdzorgwerkers minister Hugo de Jonge van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) uit voor een ‘stevig ontbijt’.

Wij zijn aanwezig tussen 8 en 10 uur op de Vijverberg in Den Haag; het schelpenpad langs het water.

Tijdens het ontbijt vertellen jeugdzorgmedewerkers hem hoe het is om in hun schoenen te staan. De afgelopen weken verzamelden we schrijnende verhalen uit de praktijk. Deze verhalen bieden we de minister gebundeld in een boekje aan. Doel van het gesprek en de verhalen is de minister te overtuigen om te komen met oplossingen, visie en regie voor een gezonde jeugdzorg. En dit vast te leggen in het beleid en begroting Jeugd voor 2020 waar in Den Haag op 18 november in het wetgevingsoverleg over.

Honderden schoenen met verhalen

De honderden verhalen die we de afgelopen weken verzamelden tijdens de actie #inmijn schoenen, maken we zichtbaar met een pad van honderden afgetrapte schoenen langs het torentje. In de schoenen zitten de verhalen van jeugdzorgwerkers uit het hele land. Zo kunnen de minister en het geïnteresseerde publiek de verhalen lezen.

Ook actie op 18 november

Op 18 november zijn we er weer met de schoenen vol verhalen. Voorafgaand aan het wetgevingsoverleg voor begroting Jeugd 2020 willen we alle betrokken Kamerleden en de minister er van doordringen dat er structureel meer geld bij moet om de problemen in de jeugdzorg op te lossen.

Signalen jeugdzorgwerkers niet gebruikt

De vakbonden vinden dat de signalen van hen en de jeugdzorgwerkers de afgelopen jaren onvoldoende zijn gebruikt in overheidsbeleid. Hierdoor zijn steeds grote kansen gemist om de jeugdzorg te verbeteren.

Op 15 november geven we de minister weer die kans. Hij kan volgens ons inziens niet langer toestaan dat een sector onder zijn verantwoordelijkheid er zo schrijnend voor staat. En moet zich realiseren dat het tijd is voor visie, regie en serieuze hervormingen in de jeugdzorg.

750 miljoen er bij

CNV voert al jaren actie tegen het huidige jeugdzorgbeleid. Wij eisen dat dit jaar er nog 750 miljoen euro bij moet om tekorten in de sector aan te vullen. Het ‘extra geld’ dat de minister onlangs vrijmaakte voor de komende drie jaar is onvoldoende en niet structureel. De toename van de jeugdzorgvraag kost alleen al 490 miljoen euro en eerder is 450 miljoen euro per jaar bezuinigd. Daardoor is dit ‘extraatje’ nog niet de helft van wat nodig is om tekorten van gemeenten aan te vullen. Bovendien is het geld niet geoormerkt, dus kan door gemeenten ook voor andere dingen worden gebruikt.