8 maart 2017

8 manieren om je minder overweldigd te voelen

Bijna iedereen is het er over eens dat onze maatschappij veeleisend is. Het is eigenlijk heel positief, we leven in luxe en hebben de mogelijkheid om onszelf allemaal doelen te stellen. Helaas nemen de meeste mensen te veel hooi op hun vork. Je voelt je overweldigd door de mogelijkheden, kansen en ideeën, waardoor je je eerder gestrest voelt dan productief en gelukkig.

Herken je dit? Dan is dit artikel voor jou. Hieronder volgen een aantal praktische tips om de ‘overwhelm’ te beperken:

  1. Vraag jezelf af wat je nou eigenlijk probeert te bereiken; als je weet wat je eigenlijk wilt, wat echt belangrijk voor je is, kun je bepalen welke zaken hiervoor essentieel zijn. De rest is overbodig, die hoef je dus niet te doen!
  2. Leef rustiger! Hoe sneller je leeft, des te sneller de tijd lijkt te gaan. Probeer niet altijd achter je gedachten aan te rennen, maar geniet van het moment, wat je ook aan het doen bent. Zo heb je ook meer kans dat je kunt luisteren naar je gevoel. Hoe kalmer je bent, hoe langzamer de tijd gaat, hoe minder haast je hebt.
  3. Doe één ding tegelijk. Stop met multitasken. Het maakt je niet productiever en het maakt je wel snel overweldigd. Schakel afleidingen uit en doe één ding tegelijk. Dat geeft rust en het maakt je effectiever. Singletasken zorgt ervoor dat je dingen afrondt. Afronding is een heerlijk gevoel. Het zijn al die projecten die ‘half af’ zijn die je dat overweldigde gevoel bezorgen. Dus maak dingen af en doe één ding tegelijk.
  4. Pas je verwachtingen aan. We zijn te streng voor onszelf, als we daar wat aan doen, hoeven we ons ook niet overweldigd te voelen. Geef jezelf gewoon wat eerder een schouderklopje. Probeer wat minder de perfectionist uit te hangen, want het zal toch nooit genoeg zijn (je wordt steeds strenger, er moet steeds meer).
  5. Loop even weg. Zo gauw je je overweldigd voelt, stap er even van vandaag, haal diep adem en je zult alles vanuit een rustiger perspectief zien. Misschien kun je zelfs lachen om je gehaaste gedrag, een extra bonus!
  6. Schrijf alles wat er in je hoofd rondspookt op! Dump alles op papier (of in je computer), breng orde aan in de lijst, en je hoofd wordt rustig.
  7. Geef de controle op. Dit is iets wat bijna iedereen moeilijk vindt. Vertrouw op andere mensen, zodat je niet alles zelf hoeft te doen. Dit kan natuurlijk niet in elke situatie, maar wedden dat je jezelf op een aantal dingen kunt betrappen die je eigenlijk aan anderen zou kunnen overlaten?
  8. Durf om hulp te vragen. Simpel toch? Je zult versteld staan van de bereidheid van andere mensen. In het ergste geval zal het antwoord ‘nee’ zijn; echt fout kan het dus niet gaan!

We schreven eerder over de werk-privé balans; de tips in dat artikel helpen je ook om je hoofd kalm te houden. We zijn nu natuurlijk erg benieuwd hoe jullie je hoofd rustig houden, hoe jullie ervoor zorgen dat je niet overweldigd raakt. Laat het ons weten hieronder!

Bronnen: