8 maart 2017

Hoe ga je met opgeruimd gevoel kerst in?

Nog even en dan is het kerst! Elk jaar weer een gezellige tijd met lekker eten, familiebezoek en ontspanning. Maar hoe ga je opgeruimd en met een lekker gevoel de feestdagen in. Met de volgende 10 tips moet dat zeker lukken.

 1. Maak een goede planning.
  Ga na welke lopende projecten je voor de feestdagen nog moet afronden. Maak een lijst en stel prioriteiten: wat kun je van je lijst schrappen, wat moet je zeker nog doen, en wat kun je na de feestdagen (verder) afwerken. De Eisenhower matrix kan je enorm helpen.
 2. Maak je inbox leeg.
  Probeer zo veel mogelijk je mail weg te werken en te ordenen. Zo kun je met een gerust gevoel de kerst beginnen.
 3. ‘Unsubscribe’ van niet-relevante nieuwsbrieven.
  Ga door je inbox en kijk waar je op geabonneerd bent. Voel je je geïnspireerd, geholpen, blijer, georganiseerder na het lezen van de een nieuwbrief? Dan mag ‘ie blijven. Anders: gewoon afmelden! Er zitten maar 24 uur in een dag…
 4. Ruim je werkkamer op.
  Gooi vooral veel weg, heerlijk om te doen. Als je ergens 3-6 maanden niet naar hebt gekeken en het hoeft niet gearchiveerd to worden; weg ermee! Daarna pas aan tip nummer 6 beginnen…
 5. Zorg dat je desktop geordend is.
  Neem trouwens gelijk alle mappen van je werkcomputer even mee. Wetende dat je 2016 met een schone lei begint, kun je een stuk beter ontspannen.
 6. Maak je kamer gezellig.
  Je komt alvast in de kerststemming door je werkruimte leuk in te richten. Met wat kerstversiering kom je al snel in de sferen van de feestdagen. Is ontspannend!
 7. Doe iets leuks met je collega’s.
  Veel bedrijven organiseren zelf het nodige, maar je kunt natuurlijk ook zelf het initiatief nemen. Organiseer bijvoorbeeld een kerstontbijt met collega’s. Geeft een aparte sfeer en zorgt bovendien voor teamspirit.
 8. Laat je niet gek maken.
  Iedereen wil in de laatste week richting kerst van alles van je. Doe alleen de taken die voor jou waardevol zijn en delegeer de rest of plan het in voor 2016. Kortom: kies er voor om geen stress te krijgen.
 9. Zet je afwezigheidsassistent eerder aan.
  Het is natuurlijk een open deur om je afwezigheidsassistent op je werk aan te zetten als je aantal vrije dagen hebt. Zet ‘m al een dag eerder aan voordat je vrij bent. Dat geeft je de laatste werkdag alle ruimte om klussen helemaal af te ronden. En zet de melding pas uit op je tweede werkdag na de feestdagen. Kun je op de eerste werkdag rustig je mail wegwerken.
 10. Laat je werk even los.
  Houd het opgeruimde gevoel tijdens de feestdagen vast! Denk niet te veel aan je werk en doe leuke dingen met je partner of gezin. En laat je werkmail met rust!Prettige feestdagen allemaal!Heb je nog meer bruikbare tips of adviezen om opgeruimd de feestdagen in te gaan? Laat het ons en je collega’s hieronder weten.

Bronnen: