Tips voor 'Het nieuwe werken'

Zo voorkom jij RSI-klachten

RSI is geen nieuw fenomeen, maar komt ondanks alle waarschuwingen nog steeds veel voor. De symptomen zijn voor velen bekend: spier- en gewrichtsklachten aan handen, polsen, armen, schouders en/of nek. Deze blessures ontstaan door herhaalde belasting. Veel werknemers zitten de hele dag achter een computer, wat de kans op RSI vergroot. Voorkom RSI door deze tips!

 1. Zorg voor een goede werkplek.
  Regel allereerst dat je bureau en stoel goed op jouw lengte zijn afgesteld. Ook de elektronica die je gebruikt kan van invloed zijn op RSI-klachten. Werk zo min mogelijk op laptops en notebooks. De beeldschermen van deze computers zijn laag en leiden tot een ongezonde houding. Dagelijks gebruik van een laptop kan alleen met een extra ‘normaal’ toetsenbord, een muis en een steun die het beeldscherm op ooghoogte brengt. Meer tips over een optimale werkplek lees je hier.
 2. Neem regelmatig pauzes. RSI kan je gemakkelijk voorkomen door voldoende te pauzeren. Tijdens een micropauze laat je korte tijd je muis en toetsenbord los, waardoor de spierspanning in je lichaam even verdwijnt. Dit doe je bijvoorbeeld door de handen in de schoot te laten vallen, je schouders, armen en handen volledig te ontspannen of een aantal keer bewust te ademen. De doorbloeding van je spieren herstelt en de ophoping van afvalstoffen wordt voorkomen. Sowieso hoort na elke twee uur een pauze van tien minuten te worden ingelast, of na elk uur een pauze van vijf minuten. Die pauze kan heel goed bestaan uit andere werkzaamheden.
 3. Varieer in activiteiten. Zorg dat je genoeg beweegt op de werkvloer. Haal zelf koffie, loop een rondje, pak de trap in plaats van de lift, loop even tijdens het bellen, enzovoort. Ook is het van belang dat je niet stil zit buiten het werk. Dit kan door te sporten, maar ook door andere activiteiten. Als je op een andere manier beweegt, belast je je spieren op een gevarieerde manier. Zie hier tips om meer te bewegen op de werkvloer.
 4. Voorkom overmatige stress. Neem niet ál het werk aan dat je aangeboden krijgt. Stress zorgt voor vergrote spierspanning, en dit is weer de bron van RSI. Veel mensen met RSI-klachten hebben de symptomen ontwikkelt in of na een stressvolle periode met een hoge werkdruk. Stel prioriteiten en organiseer en structureer je werkzaamheden. Dit kan een te hoge belasting voorkomen.
 5. Let op je ademhaling. Mensen die veel computeren ademen vaak oppervlakkig, snel of onregelmatig. Dit gaat niet alleen gepaard met ademnood, vasthouden van de adem en zuchten, maar leidt ook tot uitputting. Bovendien verergert het bestaande spanningsklachten in de nek en schouders. Probeer een buikademhaling waarbij de uitademing tweemaal zo lang duurt als de inademing. Als je terugkeert naar een rustig adempatroon, leer je ontspannener te werken.
 6. Knipper met de ogen. De knipperfrequentie neemt soms met wel 75% af als je naar een beeldscherm kijkt. Hierdoor krijg je droge en branderige ogen. Wees hiervan bewust en knipper dus regelmatig. Doe dit bijvoorbeeld tijdens de micropauzes.
 7. Gebruik een RSI-programma. Er bestaat tegenwoordig veel software die je kan begeleiden tijdens computerwerk. Hoewel de meningen over de werking hiervan uiteenlopen, kan het geen kwaad zo’n programma te proberen. De software zorgt ervoor dat je voldoende pauzeert en biedt oefeningen om op een juiste manier je spieren te ontspannen.

Bronnen:

Hoe ziet de ideale werkplek eruit?

Misschien sta je er niet zo bij stil, maar de uitstraling van je werkplek is belangrijker dan je denkt. Zijn bepaalde kleuren van invloed? En is rommel storend, of juist niet? Hoewel niet iedereen op een kantoor werkt, zijn deze tips ook thuis toepasbaar. Als jij je aan deze 6 punten houdt, zal je voortaan met een blijer gevoel aan je bureau zitten!

 1. Zorg voor natuurlijk licht
  Een goede hoeveelheid daglicht op de werkplek is noodzakelijk. Voldoende daglicht zorgt voor productievere werknemers en is goed voor de gezondheid. Door daglicht worden allerlei processen in het lichaam aangestuurd, zoals de slaap/waakcyclus, lichaamstemperatuur, hartslag en de productie van hormonen zoals melatonine en cortisol. Zorg dus voor voldoende daglicht door bij het raam te zitten. Als je niet de luxe van veel ramen hebt, zorg dan voor een goede lamp en dus geen Tl-licht.
 2. Organiseer je rommel
  Rommel leidt af en zorgt voor toenemende chaos. Uit een Amerikaans onderzoek (NAPO) blijkt dat rondslingerend papier het grootste probleem is voor de meeste bedrijven. Deelnemers besteedden in dit onderzoek 4,3 uur(!) per week aan het zoeken naar kwijtgeraakte documenten.
  In een ander experiment blijkt echter dat een rommelig bureau creativiteit aanmoedigt! Het hangt er dus vanaf welk gedrag je wilt stimuleren. Als je niet van chaos houdt, is het verstandig dagelijks je bureau op te ruimen en geen spullen meer te laten liggen die je zelden of nooit gebruikt. Gooi dat wat je niet meer nodig hebt meteen weg, dat voorkomt onoverzichtelijkheid.
 3. Zorg voor een persoonlijk bureau
  Foto’s, kaarten, bloemen; er zijn verschillende manieren om je bureau persoonlijk te maken. Je hersenen worden hierdoor positief geprikkeld en het maakt je vrolijk. Volgens de Amerikaanse psycholoog Meredith Wells heeft de persoonlijkheid van een bureau te maken met zekerheid. Hoe persoonlijker het bureau, hoe zekerder de werknemer is. Ook zouden vooral mensen met een hoge status een werkplek persoonlijk maken.
 4. Natuur in je kamer
  Om te ontspannen en stress tegen te gaan, is natuur een belangrijke factor. Werknemers blijken meer tevreden als er uitzicht is op groene elementen en dit zou helpen tegen een dipje. Zorg dus voor een plant op je bureau, al is het maar een kleintje. Ook afbeeldingen van de natuur hebben een positief effect. Alleen al het kijken naar plaatjes of foto’s van natuurlijke landschappen reduceert stress!
 5. Kleuren
  Vaak wordt gedacht dat een schoon en steriel kantoor het best is voor de werknemers. Op veel werkplekken zijn de hoofdkleuren wit, beige en grijs. Evenwicht blijkt vooral van belang, waarbij het accent op één kleur ligt.
  Wat voor invloed hebben de primaire kleuren?
  – Blauw: Dit bevordert de concentratie en is vooral geschikt voor mensen met administratieve taken.
  – Rood: Warme kleuren zoals rood(tinten) zijn geschikt wanneer je adrenaline kan gebruiken. Een baan waarbij je geprikkeld moet worden, zoals verkoper of onderhandelaar, kan wel een rode muur gebruiken.
  – Geel: Wanneer je inspiratie en creativiteit nodig hebt, is geel een goede kleur. Daarnaast bevordert het de communicatie. Let er wel op dat het geen overdaad aan geel wordt, want het kan ook nervositeit opwekken.
 6. Rondingen
  Tot slot zorgen rondingen in je kamer voor kalmte. Uit onderzoek van Dazkir en Read (2011) blijken mensen in interieurs met rechte hoeken minder goed te ontspannen dan wanneer er veel ronde vormen aanwezig zijn. Ruimtes met rondingen worden simpelweg positiever beoordeeld. Zet als het mogelijk is dus een ronde tafel in je kamer.

Bronnen:

Collega’s en sociale media, ja of nee? 7 goede tips

Het is weekend, en je zit even lekker te struinen op Facebook. Er komt een vriendschapsverzoek binnen; van een collega! Je twijfelt; als je hem accepteert zal hij deel uitmaken van jou ‘vriendenlijst’, en ziet alles wat je doet. Maar als je hem niet accepteert, heeft hij dit natuurlijk door en kan het ongemakkelijk worden als je weer op kantoor bent. Wat nu?

Nederlanders hebben er doorgaans niet veel moeite mee om werk en privé door elkaar heen te laten lopen. Maar niet iedereen zit op vriendschap- en volgverzoeken van collega’s te wachten op sociale media kanalen zoals Twitter en Facebook. Na het lezen van deze tips is het maken van een beslissing een stuk makkelijker!

 1. Censuur op wat je post, of met wie je een connectie hebt
  Ben je echt bevriend met je collega’s? Want op de meeste sociale media kanalen probeer je echt iets van jezelf te laten zien; meer dan je wellicht in de kantine van je werk doet. Je kunt twee dingen doen;
  – Kritisch zijn met wie jou mogen volgen, met wie jij vrienden wordt, wie jouw foto’s of berichten mogen zien.
  – Of je past aan wat je op bepaalde kanalen laat zien van jezelf; zelf-censuur dus eigenlijk, wat niet eens zo gek is op internet.
 2. Kies nu meteen wat je doet
  Als je van te voren al weet dat je niet met ál je collega’s bevriend wilt worden, wordt dan met niemand bevriend. Want het is bij de meeste kanalen zichtbaar met wie jij een connectie hebt. En wel met collega A bevriend worden, maar niet met collega B, dat kan wel eens verkeerd vallen.
 3. De huidige hiërarchie kan veranderen
  Wellicht ga je nu supergoed om met een bepaalde collega, maar is dat nog zo als jij bijvoorbeeld promotie krijgt en ineens zijn of haar baas bent? Of andersom natuurlijk; reken maar dat er iets verandert in de dynamiek tussen jullie. Dus bedenk van te voren goed of het wel echt om een solide vriendschap gaat.
 4. In de huidige hiërarchie kan een connectie lastig zijn
  – Soms wil je dingen niet zien als baas; een werknemer die zich ziek meldt op kantoor, terwijl je net op Facebook zag dat hij of zij een hele wilde nacht heeft gehad…
  – En andersom: wil je continu op je hoede zijn dat je manager ziet wat jij post? Opletten wil je sowieso op internet, maar je hebt het natuurlijk niet altijd zelf in de hand.
 5. Je collega’s weten alles al, is dat niet genoeg?
  De meesten van ons, werken 8 uur per dag, 5 dagen in de week. Je ziet je collega’ dus meer dan je vrienden, familie en soms zelfs je geliefde. Ze weten dus al hoe je je voelt, of je een goede of slechte dag hebt en wat je als lunch hebt gegeten. Moeten ze echt meer weten?
 6. Wel vrienden worden, maar met een goed privacy beleid
  Op Facebook, wat natuurlijk een grote is, kun je de instellingen zo wijzigen dat als je wat post, alleen je ‘favorieten’ het zien. Je kunt ook een groep ‘collega’s’ maken en aangeven dat je berichten op de tijdlijn daar niet mee deelt.
 7. Ga voor een alternatief kanaal
  Er is natuurlijk een social network wat heel erg geschikt is voor collega’s onderling, en dat is LinkedIn. Laat je collega’s gewoon weten dat je dat voor zakelijke doeleinden gebruikt en dat je de andere kanalen liever voor privé-doeleinden gebruikt. Voel je niet bezwaard, en breng het gewoon even ter sprake, zodat het geen ‘issue’ wordt. Leg gewoon uit dat het een principe van je is dat je privé en zakelijk liever gescheiden houdt.Mocht je nu denken: waar hebben jullie het over; had ik maar collega’s, ik heb geeneens een baan! Lees dan hier nog eens terug hoe je met netwerktips op sociale media aan een nieuwe baan kunt komen. Heb jij zelf nog goede tips of inzichten die je graag met ons deelt?

Bronnen:

De beste online opslagplaatsen van dit moment

We leven in een tijdperk van toenemende globalisering, mobiliteit en HNW (Het Nieuwe Werken). Hierdoor is de populariteit van het opslaan van bestanden in de cloud enorm toegenomen.

Het zou zomaar kunnen dat de USB-stick iets van het verleden wordt. Het is natuurlijk ook praktisch om vanaf elk apparaat toegang tot je bestanden te hebben en geen bijlagen te hoeven versturen. Veel online opslagplaatsen zijn ook nog eens gratis.
We hebben clouds die we zelf echt goed vinden voor je op een rijtje gezet.
Let op: wat de beveiliging en privacy ervan betreft, zijn we er nog niet. Je documenten staan op een server van een (commercieel) bedrijf. Als je ze delete uit jouw map, delete bijvoorbeeld Google ze dan ook? Lees deze tips dus met dat in je achterhoofd. Voor niet beveiligde documenten is het perfect.

 1. Google Drive
  Google Drive is een online dienst van Google. Je kunt er met een Google Account documenten, spreadsheets en presentaties maken (op een vergelijkbare manier als in Word, Excel en PowerPoint van Microsoft) en opslaan. De aangemaakte documenten en spreadsheets kunnen met andere Google Account gebruikers worden gedeeld en tegelijk worden bewerkt, waarbij men elkaars wijzigingen direct op het scherm ziet verschijnen.Je krijgt 15GB opslagcapaciteit gratis. Het nadeel is dat je die opslagruimte met al je Google diensten deelt, dus ook met je Gmail bijvoorbeeld. Als je meer storage wilt kopen, betaal je voor 100GB $1,99 US per maand.
 2. Dropbox
  Dropbox is een enorm populaire clouddienst voor het online opslaan van bestanden. Je werkt op je computer met een Dropboxmap, die je geheel naar eigen inzicht kunt inrichten. Deze zelf aangemaakte (sub-)mappen kun je delen met anderen, maar daarvoor moet je ze wel uitnodigen. Ook is er een publieke map om bestanden met iedereen te delen.
  Je kunt werken met de lokale map op je computer, de Dropbox App of op dropbox.com. Bestanden op verschillende computers en mobiele apparaten worden voortdurend synchroon gehouden met het online account, bewerkingen zijn dus overal zichtbaar.Je krijgt 2GB gratis opslagruimte, maar je kunt meer ruimte ‘verdienen’ door bijvoorbeeld verbindingen te maken met bepaalde sociale media kanalen. Als je extra ruimte wilt kopen, begint dat bij $ 9,99 US per maand voor 100GB.
 3. OneDrive
  Onedrive is een online dienst van Microsoft. Je kunt er computerbestanden opslaan vanaf je computer, en met internet overal openen. Ook kun je de bestanden delen met anderen. OneDrive werkt samen met Office, dus vooral voor gebruikers daarvan is het heel gemakkelijk om bestanden op de slaan in OneDrive.De dienst biedt 7 GB gratis ruimte aan voor nieuwe gebruikers en net als bij Dropbox kun je ruimte op de server ‘verdienen’, bijvoorbeeld 5GB door je vrienden/collega’s over te halen om de dienst ook te gebruiken. Als je extra storage wilt kopen, begint dat bij 100GB voor €1,99 per maand.Uiteraard zijn er nog veel meer opties. Gebruik jij een hele andere dienst? Deel ‘m met ons; we kunnen van elkaar leren.

Auteur: Robien Hali

Bronnen:

7 dingen die succesvolle mensen dagelijks doen

Je hebt van die collega’s die altijd een win-factor in zich hebben, zonder competitief te zijn. Er staat gewoon ‘succes’ op hun voorhoofd geschreven, ze zitten in de flow, alles lukt. En als het niet lukt, zien ze dat als een leermoment en gaan ze daarna rustig weer verder.

Wil jij die persoon zijn, lees dan deze tips. Er zijn een aantal dingen die succesvolle mensen dagelijks doen, waar je zelf uiteraard ook mee kunt beginnen.

 1. Succesvolle mensen veranderen en creëren dingen, in plaats van aan de zijlijn te wachten totdat het vanzelf gebeurt. Ze zien de wereld niet zoals ‘ie is, maar zoals ‘ie zou kunnen zijn. Het hoeft niet iets groots te zijn, als ze bijvoorbeeld merken dat ze op hun werk steeds dezelfde vragen beantwoorden, dan passen ze de website aan, om maar iets te noemen. De machine van hun werk en hun leven is goed geolied!
 2. Ze vinden het niet erg om te falen, omdat je daar niet omheen kun als je dingen probeert, wat nodig is voor groei. Als ze falen, beginnen ze daarna gewoon weer opnieuw, hoe lastig dat ook kan zijn. Sterker nog, als een project bijvoorbeeld matig loopt, maar wel veel tijd kost, trekken ze de stekker eruit; ze bekijken alles kritisch. Ze reflecteren over wat er verkeerd is gegaan. Je leert en groeit alleen door vallen en opstaan.
 3. Ze accepteren hun angsten en overwinnen ze. Angsten houden je tegen. Als je het bijvoorbeeld eng vindt om een presentatie te gaan, moet je ermee oefenen, eventueel een cursus doen en je er niet door laten weerhouden!
 4. Succesvolle mensen beoefenen discipline. In plaats van jezelf steeds ‘kadootjes’ te geven, werk je langer door, eet je dat ene taartje niet, leer je elke dag een paar Spaanse woorden erbij. De oefening op zich doet wonderen voor je succes!
 5. Succesvolle mensen zorgen heel goed voor zichzelf. Voldoende slaap (als je nachtdiensten draait of jonge kindjes hebt kan dat lastig zijn, maar doe wat je kunt), gezond en afwisselend eten, elke dag een half uur lichaamsbeweging (meer tips hierover hier). Je lichaam functioneert dan optimaal, en je krijgt er een geluksgevoel van, wat je nodig hebt om elke beer op de weg te overwinnen.
 6. Ze maken een planning. Welke werkzaamheden zitten eraan te komen de komende tijd? Plan ze allemaal in. Het geeft rust en je bent in staat prioriteiten te stellen. We gaven eerder al tips over hoe succesvolle mensen zo productief mogelijk zijn.
 7. Vrijgevigheid leidt tot succes! Eeuwenlang hebben mensen zich gericht op deze pijlers van succes: passie, hard werken en wilskracht. Maar succes is meer en meer afhankelijk van de manier waarop we met anderen omgaan en hoeveel we hen geven. In de Bijbel stond het al: ‘Het schenkt meer geluk te geven dan te ontvangen’. Je krijgt ook meer succes door te geven.Herken je je hier in? Ben jij één van die succesvolle mensen en heb jij nog andere goede tips voor je collega’s en voor ons? Laat het ons hieronder weten!

Bronnen:

8 manieren om je minder overweldigd te voelen

Bijna iedereen is het er over eens dat onze maatschappij veeleisend is. Het is eigenlijk heel positief, we leven in luxe en hebben de mogelijkheid om onszelf allemaal doelen te stellen. Helaas nemen de meeste mensen te veel hooi op hun vork. Je voelt je overweldigd door de mogelijkheden, kansen en ideeën, waardoor je je eerder gestrest voelt dan productief en gelukkig.

Herken je dit? Dan is dit artikel voor jou. Hieronder volgen een aantal praktische tips om de ‘overwhelm’ te beperken:

 1. Vraag jezelf af wat je nou eigenlijk probeert te bereiken; als je weet wat je eigenlijk wilt, wat echt belangrijk voor je is, kun je bepalen welke zaken hiervoor essentieel zijn. De rest is overbodig, die hoef je dus niet te doen!
 2. Leef rustiger! Hoe sneller je leeft, des te sneller de tijd lijkt te gaan. Probeer niet altijd achter je gedachten aan te rennen, maar geniet van het moment, wat je ook aan het doen bent. Zo heb je ook meer kans dat je kunt luisteren naar je gevoel. Hoe kalmer je bent, hoe langzamer de tijd gaat, hoe minder haast je hebt.
 3. Doe één ding tegelijk. Stop met multitasken. Het maakt je niet productiever en het maakt je wel snel overweldigd. Schakel afleidingen uit en doe één ding tegelijk. Dat geeft rust en het maakt je effectiever. Singletasken zorgt ervoor dat je dingen afrondt. Afronding is een heerlijk gevoel. Het zijn al die projecten die ‘half af’ zijn die je dat overweldigde gevoel bezorgen. Dus maak dingen af en doe één ding tegelijk.
 4. Pas je verwachtingen aan. We zijn te streng voor onszelf, als we daar wat aan doen, hoeven we ons ook niet overweldigd te voelen. Geef jezelf gewoon wat eerder een schouderklopje. Probeer wat minder de perfectionist uit te hangen, want het zal toch nooit genoeg zijn (je wordt steeds strenger, er moet steeds meer).
 5. Loop even weg. Zo gauw je je overweldigd voelt, stap er even van vandaag, haal diep adem en je zult alles vanuit een rustiger perspectief zien. Misschien kun je zelfs lachen om je gehaaste gedrag, een extra bonus!
 6. Schrijf alles wat er in je hoofd rondspookt op! Dump alles op papier (of in je computer), breng orde aan in de lijst, en je hoofd wordt rustig.
 7. Geef de controle op. Dit is iets wat bijna iedereen moeilijk vindt. Vertrouw op andere mensen, zodat je niet alles zelf hoeft te doen. Dit kan natuurlijk niet in elke situatie, maar wedden dat je jezelf op een aantal dingen kunt betrappen die je eigenlijk aan anderen zou kunnen overlaten?
 8. Durf om hulp te vragen. Simpel toch? Je zult versteld staan van de bereidheid van andere mensen. In het ergste geval zal het antwoord ‘nee’ zijn; echt fout kan het dus niet gaan!

We schreven eerder over de werk-privé balans; de tips in dat artikel helpen je ook om je hoofd kalm te houden. We zijn nu natuurlijk erg benieuwd hoe jullie je hoofd rustig houden, hoe jullie ervoor zorgen dat je niet overweldigd raakt. Laat het ons weten hieronder!

Bronnen:

8 productiviteitstips van zeer succesvolle mensen

Had jij ook bedacht dat dit jaar jouw jaar zou worden wat betreft productiviteit? Het is altijd zo heerlijk om te bedenken wat je allemaal beter gaat doen!

Helaas zitten er niet ineens meer uren in een dag. Daarom kijken we de beste tips en tricks wat betreft productiviteit af van zeer succesvolle mensen. LinkedIn heeft een reeks van deze mensen gevraagd wat hun beste tips zijn, hier volgen er een paar die wij zeer nuttig vinden. Uiteraard ligt het er maar net aan waar je werkt, wat voor soort werk je doet en hoe je situatie is, maar haal eruit wat voor jou van nut is!

 1. Begin je dag met beweging. Je hebt in principe heel veel energie ’s ochtends, het zit alleen vaak verstopt onder een laagje stijf- en moeheid. Op de fiets naar je werk, de hond uitlaten, of wat rek- en strekoefeningen kunnen al voldoende zijn om wakker te worden en om je zuurstof te laten stromen.
 2. Leer hoe je computer echt werkt. Veel mensen werken dagelijks uren met een computer. Er zijn ontzettend veel functies zoals keybord commands, shortcuts, het scheelt allemaal zeeën van tijd. Ken en gebruik ze! Laat je informeren door je technische collega, typ in Google het merk van je computer en ‘keybord commands’, leer de techniek kennen!
 3. Beperk het checken van je email tot twee keer per dag. Het scherm is namelijk interactief; je gaat reageren op bepaalde zaken en voor je het weet ben je uren verder.
 4. Beperk jezelf in het surfen op internet met regels. Er bestaan gratis programma’s om je computergebruik te monitoren, voor veel mensen een ware wake-up call. Deze is erg handig: https://www.rescuetime.com. Je kunt doelen stellen, en bekijken wat je nou eigenlijk aan het doen bent de hele dag.
 5. Jij bent de baas over je mobiele telefoon, niet andersom. Jij bepaalt wanneer je tijd hebt om je telefoon op te nemen.
 6. Focus en hou het simpel; geef je voor een vooraf (met jezelf) afgesproken tijd helemaal over aan een project, zonder afleiding. Multitasken heeft niemand ooit verder gebracht, want je kunt je aandacht nou eenmaal niet verdelen.
 7. Geef “Laat me hier even over nadenken’ standaard als antwoord. Doe waar jij goed in bent, wat echt moet, en zeg ‘nee’ tegen andere dingen: ‘Ik heb erover nagedacht en je project klinkt geweldig, maar met mijn beperkte tijd voeg ik niks toe.’ Zo stel je mensen niet teleur als je achteraf in de problemen komt en zit jij niet vast aan voor jou energie-zuigende projecten (die voor een ander misschien juist een energie-boost zijn).
 8. Maak je to-do lijst actief; in behapbare brokken, met werkwoorden. Dus niet: vergadering. Wel: vergaderruimte organiseren, lunch bestellen, notulist regelen, om maar een voorbeeld te noemen.

Eerder gaven we je ook al tips om je werk op tijd af te krijgen. We zijn natuurlijk heel benieuwd wat jullie nog meer doen om productiever te zijn. Laat het ons en je collega’s hieronder weten.

Bronnen:

Tips and tricks voor Het Nieuwe Werken

Het Nieuwe Werken, het raakt steeds meer ingeburgerd. Voor de twijfelaars 7 tips!

 1. Weet van jezelf waar je behoefte aan hebt
  Het Nieuwe Werken kan betekenen dat je anders gaat samenwerken met je leidinggevende of met collega’s. Er zijn veel trainingen en tests die je kunt volgen of afleggen om erachter te komen waar jouw behoefte ligt.
 2. Bespreek je behoeften en de mogelijkheden
  Het is belangrijk dat je leidinggevende weet waar je behoefte aan hebt. Denk daarbij vooral in wat er mogelijk is, of hoe jullie het samen mogelijk kunnen maken.
 3. Bespreek het ook met je collega’s; maak je wensen bekend
  Zo werk je aan het helder krijgen van de verwachtingen van elkaar en voorkom je teleurstellingen of geroddel op de werkvloer.
 4. Deel je ervaringen met collega’s
  Als jij een geweldige oplossing hebt gevonden, deel dat met je collega’s. Vaak zijn collega’s op zoek naar dezelfde oplossingen en wordt het wiel (onnodig) meerdere keren uitgevonden. Andersom geldt het ook: Vraag hoe je collega’s punten hebben aangekaart of waar de oplossingen zijn gevonden.
 5. Neem je tijd!
  Bedenk dat je niet in één keer helemaal overtuigd hoeft te zijn van het concept HNW. Neem de tijd om uit te vogelen hoe het voor jou het beste werkt.
 6. Betrek je leidinggevende in alle stappen die jij zet en doormaakt op het gebied van HNW
  Je leidinggevende kan je verder helpen. Maar dan moet je wel goed aan kunnen geven wat je wilt en wat je kunt. En weet dat je leidinggevende ook weer kan leren van jou!
 7. Leer ervan!
  Blijf voor jezelf nagaan of je de ideale werksituatie voor jezelf hebt kunnen creëren. Zo ja, super!! Als dat nog niet het geval is, ga voor jezelf na waar dat aan ligt. Overleg met collega’s, check fora of vraag om advies bij je bond!

Omdat Het Nieuwe Werken ook kan betekenen dat je meer thuis werkt, gaven we je eerder al 7 tips om dat makkelijker te maken, lees deze tips ook nog eens.

Tien tips om je werk op tijd af te krijgen!

Het kan echt: je klussen op tijd afronden. We geven je tien tips hoe je dit voor elkaar bokst!

Raak je soms in paniek als je jouw to do lijstje aan het begin van de werkweek ziet? En loopt je mailbox steeds verder vol? Toch kun je door gestructureerd en planmatig te werken je klussen op tijd afkrijgen.

 1. Maak een to do lijst. Dit lijkt zo voor de hand te liggen, maar veel werknemers doen dit niet en worden zo geregeerd door de terreur van de mailbox. Zet eerst op een rij wat je vandaag echt af moet krijgen. Dat schept overzicht. En zo kun je ook niets vergeten.
 2. Stel prioriteiten. Er zijn grote en minder grote taken. Een handig hulpmiddel hierbij is het zogenoemde Eisenhower-schema. De voormalige generaal en president van de VS, Dwight Eisenhower, bedacht een prioriteitenmatrix waar op de ene as belangrijk – niet belangrijk staat en op de andere as urgent – niet urgent.

  A-taken zijn belangrijk en urgent. Die krijgen de hoogste prioriteit. B-taken zijn belangrijk, maar niet urgent. Die plan je in. C-taken zijn hoog-urgent, maar niet belangrijk: Probeer deze aan anderen over te dragen, zodat je je kunt richten op belangrijke taken. D-taken zijn niet belangrijk en niet urgent: Niet uitvoeren!
 3. Houd regie. Je weet hoe het in de praktijk gaat. Dan wil je aan die mega belangrijke taak beginnen, maar gaat de telefoon. Een collega of klant wil iets weten en voordat je het weet ben je met een hele andere, misschien wel veel minder belangrijke taak bezig. Houd dus regie en richt je je op die A-taak.
 4. Geen chaos op je bureau. Allerlei dossiers en mappen op je bureau zorgen alleen maar voor onrust. Geen chaos in je hoofd, maar zeker niet op je bureau. Dat geldt ook voor je bureaublad in je computer. Plaats niet allerlei documenten op je bureaublad, maar sla die geordend op in mapjes in je pc. Dat zorgt voor de broodnodige rust!
 5. Wees duidelijk naar je collega’s. Collegialiteit is een groot goed, maar in drukke tijden moet je wel aan de slag. Zeg dan ook tegen een collega die lekker komt kletsen aan je bureau: sorry, nu even niet. Dat schept helderheid en duidelijkheid.
 6. Probeer een rustige werkplek te vinden. Als je echt geconcentreerd moet werken kan een rustige kamer uitkomst bieden. Dat kan ook thuis zijn. Het Nieuwe Werken is immers in opkomst.
 7. Negeer je mailbox een tijdje. We krijgen de hele dag door mailtjes van collega’s, onze leidinggevende of klanten. Maar als je met een belangrijke taak bezig bent, moet je gewoon je mail even een paar uurtjes of zelfs een dagdeel niet checken. Als het dan zo belangrijk is, kunnen ze je ook bellen of langs lopen. Zo word je minder afgeleid en kun je lekker doorwerken.
 8. Wanneer presteer je het best? Iedereen zit weer anders in elkaar. De een is een ochtendmens, de ander zit ’s avonds het best in zijn vel. Dat geldt ook voor je werk. Misschien presteer je het meest in de ochtend of juist aan het eind van de dag. Kortom: denk na over je brainpower. Heb je veel baat bij!
 9. Hang tijd aan je taken. Bepaal per taak hoeveel tijd je ervoor nodig hebt. Daarmee voorkom je dat je te veel tijd in taken aan het begin gaat steken, waardoor je aan het eind in de problemen komt. Tel op hoeveel tijd je totaal nodig hebt en vergelijk dat met je beschikbare tijd.
 10. Voorkom stress. Stress op je werk is bijna onvermijdelijk, maar probeer er goed mee om te gaan. Hoe tegenstrijdig het ook lijkt: probeer vooral te ontspannen in een stresssituatie. Hierdoor kun je beter nadenken en voorkom je dat je in een opwelling gaat handelen. Om te kunnen ontspannen kun je je aandacht op je ademhaling richten. Adem rustig in en uit vanuit je buik. Neem af en toe even een time out. Buig negatieve gedachten om in positieve. Dus in plaats van: “Ik kan dit echt niet, het gaat me nooit lukken”, denk je: “Ik probeer het gewoon, eens kijken hoever ik kom, anders vraag ik iemand om me te helpen”. Tien tegen één dat het je dan lukt!

Bronnen:

Thuiswerken lastig? Niet met deze 7 tips!

Met onderstaande tips gaat het zeker lukken om de perfecte werkdag te creëren.

Tegenwoordig werken meer en meer mensen vanaf huis. De één vindt het heerlijk om een hele dag zelf in te delen en krijgt meer dan ooit gedaan, de ander heeft er ontzettend veel moeite mee. Familieleden die voor afleiding zorgen, huishoudelijke klussen die eigenlijk gedaan moeten worden, de angst dat je baas denkt dat je niks doet. Hier zeven tips om dit mogelijk te maken.

 1. Maak een planning! Bedenk voordat je begint met werken (bijvoorbeeld aan het einde van de vorige werkdag) wat je precies wilt bereiken die dag. Maak een to-do lijst en houd je eraan. Werk projectmatig en begin pas met een nieuwe project als de vorige is afgerond. Het is een veel gemaakte fout om zonder prioriteitenlijst achter je computer gaat zitten, dus geef jezelf deze 10 minuten om je taken helder te krijgen.
 2. Werk met tijdblokken. Bedenk van te voren (bijvoorbeeld): ik ga van 9:00 tot 12:30 werken, van 13:30 tot 15:30, en van 16:30 tot 18:30. Deze blokken staan vast, er valt niet met jezelf of met familieleden over te onderhandelen. Staan er die dag nog meer dingen op het programma (huishoudelijke taken, de sportclub, iets met de kinderen) dan weet je precies wanneer je daar tijd voor hebt.
 3. Zorg voor een afleiding-vrije zone. Vooral als er leden van het gezin thuis zijn is het belangrijk om af te spreken wanneer ze je niet storen. Bijvoorbeeld, als je een aparte werkruimte hebt, als je de deur gesloten hebt. Of als je in de woonkamer werkt, wanneer je je koptelefoon op hebt. Zet je telefoon geregeld uit om gefocust te kunnen werken en negeer tijdens je werkblokken eventueel ook de huistelefoon en deurbel, alsof je er niet bent. Het werkt voor sommige mensen goed om een dagdeel in de dichtstbijzijnde bibliotheek te werken of in een cafeetje. Zorg ook dat je geen bezoek krijgt ‘omdat je toch thuis werkt’; plan dat gewoon na werktijd.
 4. Ga geregeld sporten! Helemaal als je merkt dat je je focus soms verliest (wat thuis gemakkelijker gebeurt dan op kantoor), is het belangrijk om regelmatig te bewegen. 10 tot 20 minuten wandelen kan al genoeg zijn, maar doe vooral wat je leuk vindt.
 5. Ruim de boel op! Om thuis prettig te kunnen werken, is het een goed idee om te investeren in het opruimen van alles wat voor afleiding zorgt rondom je werkplek, maar ook in je hoofd. Je agenda, inbox, to-do lijst, boekenkast, bureau, computer: alles moet op orde zijn. Om dit te realiseren ben je misschien wat tijd kwijt, maar als je vaker thuis werkt is het essentieel om de boel op orde te hebben.
 6. Zorg dat je gedoucht en aangekleed achter je bureau zit. Een mantelpak is misschien wat overdreven, maar het werkt niet om in je pyjama achter je computer te zitten. Je wordt er sloom van, het is niet productief.
 7. Maak gebruik van de ‘cloud’! Zorg dat je je werk bewaart op een plek waar je altijd en overal bij kunt, bijvoorbeeld iCloud, Dropbox, Google Apps for Business. Je hoeft dus nooit digitale documenten mee te nemen van werk naar huis en kunt ook niets vergeten.

Met deze tips ziet je werkdag er ongetwijfeld een stuk gestructureerder uit. Als je echt geen idee hebt wat er met de tijd gebeurt en je krijgt niet genoeg gedaan, dan is het tijd voor een dagboek. Houd 48 uur bij wat je exact doet op een dag. Noteer alles, van groot tot klein, en kijk dan waar je valkuilen liggen. Je kunt ze dan gericht aanpakken.

Bronnen:

 • marieforleo.com
 • forbes.com
 • businessinsider.com
 • copyblogger.com
 • inc.com

Werk-privé balans

Tegenwoordig lijkt het heel normaal te zijn om het altijd maar druk te hebben.

Werk mee naar huis nemen, een overvolle inbox, de ene vergadering na de andere, veel cliënten. En als je daarna thuiskomt wacht er vaak een hongerig gezin, de hond moet uit en dan zijn er nog alle hobby’s, vrienden, ouders; het past eigenlijk allemaal niet in de beschikbare tijd.

Hier volgen een aantal tips over hoe je de werk-privé balans behoudt, zonder dat je carrière of je privé-leven eronder lijdt:

 1. Bekijk je werkdag met een kritische blik
  Als je oorspronkelijk 40-urige werkweek regelmatig meer lijkt op een 60-urige werkweek, bekijk dan eens waar je precies mee bezig bent. Als je het grootste deel van de dag bezig bent je inbox leeg te maken en in vergaderingen zit, moet je daar wat aan veranderen. Je hebt als het goed is een takenpakket, daar moet je het grootste deel van je tijd mee bezig zijn.
 2. Maak een dagschema
  Maak een dagschema, inclusief een geschatte tijd per klus en begin je dag met het grootste, belangrijkste project. In de ochtend ben je op je best, zonde om die helderheid voor je inbox te gebruiken. Herschik je schema op zo’n manier dat je elke ochtend begint met een grote taak en bedenk hoe lang je daarmee bezig ‘mag’ zijn. Na de lunch kun je je dan storten op minder belangrijke en kleinere taken. Door zo’n schema worden emails en telefoontjes ook minder belangrijk. Als je in de knel komt met je schema, laat je die namelijk even gaan.
 3. Vermijd onderbrekingen
  Een werkplek zonder afleiding doet wonderen voor je productiviteit. Sluit overbodige tabbladen op je scherm, zet je telefoon op stil, koptelefoon op, doe de deur dicht; focus is ontzettend belangrijk om je werk binnen de geplande tijd af te krijgen.
 4. Neem pauze
  Na elk afgerond project, groot of klein, loop even weg van je werkplek, wandel wat rond en neem wat te drinken voordat je aan het volgende ding begint.
 5. Ken de kracht van ‘nee’ zeggen
  Je hele dag zit propvol en dan word je uitgenodigd voor een vergadering. Jouw expertise is natuurlijk vreselijk belangrijk en je zegt het toe. We vergeten soms hoe belangrijk het is om ‘nee’ te zeggen als we het druk hebben. Uiteraard moet je goed weten wanneer je dat kunt doen; als het hele bedrijf beter af is met het uurtje wat jij erin stopt, dan is het prima. Denk er alleen goed over na, meestal ben je niet onmisbaar. Je kunt altijd later als het jou uitkomt nog even naar de notulen kijken en je reactie geven.
 6. Zie dingen in perspectief
  Kleine dingen willen altijd heel graag grote dingen worden, zo gaat dat nou eenmaal. Kijk op een realistische manier naar je deadlines en zorg dat je daaraan voldoet. Als je werkschema stress oplevert, maak een nieuw schema. Wat moet echt, wat kan wachten; er kunnen altijd dingen van je lijst af of uitgesteld worden.
 7. Weet wanneer je klaar bent
  Dingen hoeven niet perfect te zijn. Dat worden ze namelijk toch nooit. Stop als het af is en verlaat je werk dan gelijk.

Dit waren 7 handige tips om ervoor te zorgen dat je je tijd beter in kunt delen en meer kunt genieten van je eigen, vrije tijd; dit is heel belangrijk! Je bent dan vanzelf blijer en beter op je werk.

Opmerking van de redactie:
Bron van dit artikel is een artikel op The Next Web over dit onderwerp, en een studie gedaan door Accenture.

{"single_open":"true","transition_speed":"300"}