Meldpunt fout verzuimbeleid

Meldpunt fout verzuimbeleid - def

Meldpunt fout verzuimbeleid gesloten

Natuurlijk blijven we je helpen

Sinds de opening van het Meldpunt fout verzuimbeleid heeft CNV Zorg & Welzijn bijna 300 reacties ontvangen van medewerkers en leden uit het hele land. De meeste meldingen gingen over het verplicht opnemen van vakantiedagen, het niet doorbetalen van ziektedagen, zelf vervanging moeten regelen terwijl je ziek bent en zelf cliënten af moeten bellen. Een greep uit de vaak zeer persoonlijke en soms anonieme meldingen: ‘Je been breken is OK, andere ziekmeldingen worden niet gehonoreerd. Hiervoor moet je vrije dagen opnemen’, ’Migraine is bij ons verzuim, geen ziekte. Dus moet je vrij nemen’, ‘Mijn leidinggevende bepaalt telefonisch of ik ziek genoeg ben om thuis te mogen blijven’, ‘Als ik niet aan het zuurstof zat, moest ik komen’, ‘Ik haal het van je vakantiedagen af, want het is zo’n gedoe om je ziek te melden’, ‘Wat wil je met je uren? Ziek of vakantie?’.

CNV Zorg & Welzijn vindt het aantal en de aard van de meldingen zorgelijk en neemt de signalen van medewerkers zeer serieus. Alle organisaties waarover een melding van fout verzuimbeleid is ontvangen zijn of worden aangesproken door onze bestuurders. De zorg kampt met grote personeelstekorten. Werkgevers die cao-afspraken niet nakomen en slecht voor hun medewerkers zorgen, schaden de sector als aantrekkelijke werkgever. Het Meldpunt is sinds half juni gesloten, maar leden kunnen natuurlijk altijd terecht bij ons met vragen over het verzuimbeleid van hun werkgever.

Als je ziek bent en niet kunt werken heb je recht op doorbetaling van je loon. Je hoeft geen andere afspraak te maken en geen diensten in te halen. Helaas hoort CNV Zorg & Welzijn steeds vaker dat werkgevers zieke medewerkers oneerlijk onder druk zetten. Dat is niet acceptabel!

Je wilt patiënten, cliënten en collega’s niet in de steek laten, maar je bent wel ziek. Wij willen weten of er bij jou op het werk ook verkeerd wordt omgegaan met ziekmeldingen en verzuimbeleid en hebben daarom het CNV Meldpunt fout verzuimbeleid in zorg en welzijn geopend.

De ervaringen die jullie via dit meldpunt delen, geven we anoniem door aan werkgevers en de regering. Want juist nu met de personeelstekorten in zorg en welzijn moeten ook zij hun verantwoordelijkheid nemen voor een goed verzuimbeleid.

Afbeelding Roos

Volg ons op social

Op Instagram waar onze Roos vragen beantwoordt over werk en inkomen.

Op facebook waar je het laatste nieuws vindt over cao-onderhandelingen.

Op Twitter kun je ons volgen en onze voorzitter Anneke Westerlaken via @a_westerlaken

Jij bent er voor anderen. Wij zijn er voor jou.

Hulp nodig? CNV-leden die te maken hebben (gehad) met fout verzuimbeleid en nare ervaringen met ziekmeldingen, staan we op individuele basis bij. Zo kunnen CNV-leden een beroep doen on onze juridische adviseurs. Wij zitten voor je klaar.

Klik hier voor je rechten en plichten bij ziekmelding.

Lid worden?

Heb jij of heeft jouw collega ook behoefte aan advies en ondersteuning, wordt lid of maak hem of haar lid.