Wil je zzp-er worden, waar moet je aan denken?

banner-ZZP

Zelfstandige Zonder Personeel worden?

Geen gedoe
Steeds meer zorgprofessionals maken de keuze om uit loondienst te gaan en hun loopbaan als zelfstandige zonder personeel, ZZP’er, voort te zetten. Redenen die de mensen die voor het ZZP-schap kiezen aangeven zijn: meer keuzevrijheid wat betreft dienstroosters, werktijden en opkomstmomenten, meer professionele autonomie en vooral geen ‘gedoe’ vanuit een organisatie.

Veel gedoe
CNV Zorg & Welzijn zet zich in voor werknemers in loondienst. Dat betekent niet dat we verklaard tegenstander zijn van ZZP-schap. Iedereen die wil ondernemen in de zorg of welzijn is vrij om dat te doen. Maar bij het ZZP’er zijn komt veel kijken. Niet iedereen die overweegt om met een vast dienstverband te stoppen, is daarvan op de hoogte.

Eenmanszaak
Als ZZP’er ben je meestal een eenmanszaak. Je bent dus in alle opzichten verantwoordelijk voor jouw eigen onderneming. Een groot nadeel van deze rechtsvorm is dat je met jouw eigen vermogen aansprakelijk bent voor eventuele schulden die je maakt met het bedrijf. Dat betekent dat een eventueel faillissement ook financiële gevolgen kan hebben voor jouw directe omgeving. Op de site van de Kamer van Koophandel en op de site van de Belastingdienst vind je veel informatie over de (belasting)regels waaraan je moet voldoen.

De eisen
Je hebt natuurlijk een ondernemingsplan. Daarin heb je beschreven welke diensten jij aanbiedt, hoe je cliënten gaat werven en welke tarieven jij hanteert. Natuurlijk beschrijf je daarin ook hoe jij de kwaliteit van zorg en jouw deskundigheid gaat waarborgen. Opdrachtgevers eisen soms een KIWA-keurmerk. Je moet in elk geval sinds 1 januari 2016 altijd voldoen aan de Wkkgz: de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg.

Afdracht
Jouw inkomsten zijn helemaal bruto. Dat wil zeggen dat je daar nog een aantal zaken in mindering op moet brengen. Je moet zelf jouw inkomstenbelasting apart zetten en afdragen. Daarnaast betaal je omzetbelasting (BTW), Die kun je op bepaalde voorwaarden weer verrekenen met de Belastingdienst. Daarnaast heb je nog een aantal andere zaken te regelen.

Wat verzeker je?
Je hebt wel een zorgverzekering. Maar als je ziek wordt is er voor jou niets geregeld. Je zult dus zelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering moeten regelen. Als je die niet hebt, zit je tijdens ziekte zonder inkomsten. Vanzelfsprekend moet je ook een goede aansprakelijkheids- en rechtsbijstandsverzekering hebben.

Pensioen
Uiteraard kun je als zelfstandige pensioen opbouwen, door te sparen of je huis af te lossen bijvoorbeeld. Let dan wel op wat je nú nodig hebt om in je levensonderhoud te voorzien. Eén van de grote voordelen van collectief pensioen opbouwen via je werkgever is namelijk dat je zeker bent van een levenslange pensioenuitkering naast je AOW. Als ZZP’er spaar je, in het ideale geval, zelf voor je pensioen.

Wil je dit pensioen op hetzelfde niveau brengen als sparen via je werkgever, dan vraagt dit om serieus geld apart te leggen gedurende je zelfstandig ondernemerschap. Als je in loondienst werkt, betaalt je werkgever 50% van je inleg. Je inleg bij het pensioenfonds kan in de loop van je werkende leven meer dan verdubbelen. Hierdoor krijg je normaal gesproken vanaf pensionering een levenslange uitkering van ongeveer 70% van het gemiddelde loon. Als werknemer in loondienst heb je hiervan dus maar ¼ van het opgebouwde pensioenbedrag zelf ingelegd. De werkgever en het pensioenfonds zorgen voor de overige ¾.

Het is ook goed je te realiseren dat iemand in loondienst automatisch via het pensioenfonds verzekerd is tegen arbeidsongeschiktheid en voor een pensioen voor de eventuele partner en kinderen bij overlijden.

Het kiezen voor ZZP-schap betekent dus serieus nadenken over hoe je je pensioen en het verzekeren van arbeidsongeschiktheid regelt.

Administratie op orde
Het is cruciaal voor een ZZP’er dat de administratie perfect in orde is. De Belastingdienst en andere controlerende instanties in Nederland kennen geen pardon. Je moet bewijs kunnen leveren als zij daar om vragen. Je kunt hier zelf tijd in steken, of je kunt dit uitbesteden. Het is raadzaam om een aparte, zakelijke rekening te openen.

Veel informatie
Er is veel informatie voor beginnende ZZP'ers. De Belastingdienst en de Kamer van Koophandel organiseren regelmatig bijeenkomsten voor starters. Ook commerciële ondernemingen doen dit. Uiteraard bieden zij op deze dagen veel van hun eigen producten en diensten aan.

Succes, maar denk goed na!
Wij wensen iedereen die echt als zelfstandige wil ondernemen in zorg en welzijn veel succes toe. Wij zijn aan het nadenken over de vraag hoe wij als CNV iets kunnen betekenen op het gebied van sociale zekerheid en pensioenen voor ZZP’ers.

Tegen de mensen die ZZP-schap zien als een vlucht uit de zorgorganisatie, zeggen we wel: ‘Denk eerst heel goed na of ZZP’er zijn echt iets voor jou is. Er komt veel bij kijken!