Vraag het Roos!

Roos en Tommie beantwoorden vragen over jouw rechten

Hoeveel nachtdiensten mag jij maximaal achter elkaar draaien?

Pff, lig jij ook altijd te woelen in bed als je probeert te slapen na een nachtdienst? Dat maakt die nachtdiensten nog zwaarder dan ze al zijn! Daarom is het handig om te weten dat er in veel zorg & welzijn cao’s afspraken zijn gemaakt over nachtdiensten. Bijvoorbeeld hoeveel nachtdiensten je maximaal aaneengesloten mag draaien. En dát heb ik voor jullie uitgezocht.  

Arbeidstijdenwet

Om jou te beschermen heb je in Nederland de arbeidstijdenwet. In deze wet zijn afspraken gemaakt voor heel werkend Nederland, over hoeveel (en wanneer) je maximaal mag werken. In deze arbeidstijdenwet staat ook hoeveel nachtdiensten je maximaal aaneengesloten mag werken. Aanvullend op deze arbeidstijdenwet kunnen er afspraken worden gemaakt in jouw cao.
Staat er in jouw cao niks over nachtdiensten óf staat er in je cao dat de afspraken over nachtdiensten zijn geregeld volgens de arbeidstijdenwet? Dan mag je werkgever je 7 aaneengesloten nachtdiensten geven.

In je CAO

Omdat 7 nachtdiensten al best veel kan zijn, zijn er dus in een aantal zorg & welzijn cao’s aanvullende afspraken gemaakt over hoeveel nachtdiensten je aaneengesloten mag werken.

Deze aanvullende afspraak is dat je werkgever maximaal 5 aaneengesloten nachtdiensten mag inplannen. Alleen met jouw toestemming mag je werkgever dan toch 7 aaneengesloten nachtdiensten inplannen.

Deze aanvullende afspraak over maximaal 5 aaneengesloten nachtdiensten geldt voor deze cao’s:

 • Cao Fokus
 • Cao GGZ
 • Cao VVT
 • Cao Ziekenhuizen
 • Cao Jeugdzorg (óf 6 aaneengesloten nachtdiensten, indien de nachtdiensten voor of op 02.00 uur eindigen)
 • Cao Kinderopvang  (óf 6 aaneengesloten nachtdiensten, indien de nachtdiensten voor of op 02.00 uur eindigen)
 • Cao Sociaal werk (óf 6 aaneengesloten nachtdiensten, indien de nachtdiensten voor of op 02.00 uur eindigen)

 


Hoi, ik ben Roos, van #vraaghetroos.
Heb jij een vraag over nachtdiensten?
Of loop je ergens anders tegenaan in je werk?
Volg mij op Instagram en stel je vraag!


 

Krijg jij je verplichte scholing vergoed?

Hoi, Roos hier! Deze keer praat ik je bij over scholing. In de zorg en welzijn werken staat gelijk aan je leven lang leren, want het is mensenwerk. Daarom is het ook zo belangrijk om op de hoogte te zijn van de nieuwste ontwikkelingen. Daarnaast zal je bijvoorbeeld als verzorgende of verpleegkundige ook bekwaam moeten blijven in alle verpleegtechnische handelingen.

Scholingsbudget

Gelukkig ziet je werkgever dat ook, want in bijna alle zorg en welzijn cao’s is een scholingsbudget opgenomen. Dan staat er bijvoorbeeld in de cao: “het scholingsbudget bedraagt minimaal 2% van de loonsom.” En eigenlijk betekent dat gewoon dat de organisatie geld opzij heeft gezet voor zijn werknemers, zodat ze kunnen blijven leren.

SOP’je

In veel zorg & welzijn cao’s staat ook dat de organisatie waar jij werkt verplicht is om een SOP te hebben. Dat staat voor ‘Strategisch opleidingsplan’ en hierin verwerkt de organisatie de hoofdlijnen met betrekking tot leren, ontwikkelen en loopbaan(kansen) voor zijn medewerkers. De organisatie maakt dit SOP samen met de ondernemingsraad (OR), die er voor jou is.

In dit SOP’je hoort ook te staan welke scholingen door de werkgever verplicht zijn gesteld voor jou als werknemer (waaronder Wet BIG), zodat jij als werknemer up-to-date blijft in de belangrijkste zaken.

Extra goed nieuws voor VVT’ers!

Val jij per 1 januari 2019 onder de cao VVT (Verpleeg,- Verzorgingshuizen en Thuiszorg)? Dan worden al deze verplicht gestelde scholingen voor iedereen volledig vergoed in tijd én in geld!

Maar niet getreurd als je niet onder de cao VVT valt: zoals ik hierboven heb beschreven, heeft bijna iedere zorg & welzijnsorganisatie zo’n SOP. Nu weet je dus waar je terecht kan als je vragen hebt over je verplichte scholingen, namelijk bij de OR.  Óf neem eens een kijkje in jouw cao; deze kan je hierboven vinden onder het menukopje ‘Jouw werk’.


Hoi, ik ben Roos, van #vraaghetroos.
Heb jij een vraag over nachtdiensten?
Of loop je ergens anders tegenaan in je werk?
Volg mij op Instagram en stel je vraag!

Klik hier voor de video (YouTube)!

Hoeveel vrije tijd hoor jij te hebben tussen je diensten?

vrije tijd

“Hey Roos, ga je mee naar een concertje op zondagavond?’ ‘Nee sorry, ik moet werken.. en ook al was ik vrij geweest, dan had ik écht even moeten bijslapen!”

Klinkt dat bekend? Dan werk jij vást in de zorg & welzijn. Want werken in de avonden of in het weekend is onderdeel van jouw werk. Die flexibiliteit kan natuurlijk ook heel leuk en fijn zijn, maar dan is het alsnog wél heel belangrijk dat je aan je rust komt. Dat kan er nog wel eens bij inschieten. 

Rusttijd

Vandaar dat het goed is om te weten dat er in de arbeidstijdenwet een regel is, die ervoor moet zorgen dat je genoeg kunt ontspannen. 

Deze regel gaat over rusttijd. Met rusttijd wordt vrije tijd bedoeld, dit is vanaf het moment dat je dienst is afgelopen en jij naar buiten loopt, tot het moment dat je weer op je werk bent. Hoe jij de rusttijd indeelt is aan jou. 

Die regel is:

 • Dat je elke 24 uur tenminste 11 uur aaneengesloten (!) rust moet krijgen;
 • Eén keer in de week mag die 11 uur aaneengesloten rust worden ingekort tot minimaal 8 uur aaneengesloten rust;

In de praktijk betekent dat dat je één keer per week een laat-vroeg dienst mag draaien, waar minder dan elf uur rust tussen zit. Stel je hebt bijvoorbeeld maar 9 aaneengesloten  uren rust gekregen (dat is dus minder dan elf uur), dán geldt dat je de rest van de week tenminste 11 uur aaneengesloten rust moet krijgen per 24 uur. 


Hoi, ik ben Roos, van #vraaghetroos.
Heb jij een vraag over nachtdiensten?
Of loop je ergens anders tegenaan in je werk?
Volg mij op Instagram en stel je vraag!

Klik hier voor de video (YouTube)!

Toe aan een volgende stap in de zorg?

Sterk in je werkHoi! Ik ben Roos, consulent Starters en Studenten bij CNV Zorg & Welzijn en jeugdzorgwerker. Voordat ik hier kwam werken, heb ik nogal wat banen (uit)geprobeerd. Van verloskunde tot recruitment: ik heb het allemaal gedaan. En ik vind dat helemaal niet erg, want op elke plek heb ik weer een andere vaardigheid geleerd, iets bijzonders meegemaakt of nieuwe kennis opgedaan. Juist hierdoor heb ik mijzelf enorm kunnen ontwikkelen en daar blijf ik ook behoefte aan hebben. Vandaar dat ik mijzelf heb ingeschreven voor Sterk in je werk, een mooi project van CNV Zorg & Welzijn en RegioPlus.

Loopbaancoach

Sterk in je werk is voor iedereen die graag in zorg & welzijn werkt of wil gáán werken. Het is een belangrijk project om medewerkers voor zorg en welzijn te steunen bij het vinden van de juiste opleiding of baan. Met een ervaren loopbaancoach ga je kijken naar je eigen situatie en de stappen die je (graag) wil of kan gaan zetten. Je loopbaancoach helpt je met van alles: van een goed gesprek tot het maken van een cv en een beroepentest, het vinden van een cursus of opleiding!

Verheldering geven

Zelf heb ik net een eerste gesprek gehad met een loopbaancoach van Sterk in je werk, wat bij mij al heeft gezorgd voor een aantal eye-openers. Namelijk dat ik bést een beetje onzeker ben in mijn werk. En dat ik veel verantwoordelijkheid spannend vind. Maar het is mij ook veel duidelijker geworden wat ik interessant vind, graag doe in mijn werk, belangrijk vind én meer in wil gaan doen. Alleen al het praten over je werk aan iemand die je nog niet goed kent kan al heel veel verheldering geven. Nu al een winst dus!

Aanmelden?

Aanmelden is super simpel. Je gaat naar www.sterkinjewerk.nl, klikt op het kopje ‘aanmelden’ en daar kan je je gegevens invullen. Vervolgens bellen ze jou vanzelf om een afspraak te maken! De enige voorwaarde is dat je in de afgelopen twee jaar geen loopbaancoaching hebt gehad. Succes! 🙂

 

Hoi, ik ben Roos, van #vraaghetroos.
Heb jij een vraag over nachtdiensten?
Of loop je ergens anders tegenaan in je werk?
Volg mij op Instagram en stel je vraag!

Klik hier voor de video (YouTube)!

Ziek tijdens je vakantie? Krijg die vakantiedagen terug!

Ziek in je vakantieHoi, ik ben Roos, van #vraaghetroos!

Vaak leef ik weken naar mijn vakantie toe, maar als ik dan ein-de-lijk vakantie héb, gebeurt het nog wel eens dat ik ziek word. Misschien toch een teken van mijn lichaam dat ik te druk ben geweest? Dan lig ik te hoesten en proesten in bed, in plaats van dat ik even kan chillen en vakantie kan vieren! Herkenbaar?

Dag vakantie?

Maar ben je dan die vakantiedagen ‘kwijt’, waarin je ziek was? Nee hoor! Als je ziek wordt tijdens je vakantie, kan je je gewoon ziek melden bij je werkgever. Als je dat doet, mag je werkgever geen vakantiedagen inhouden. En dat is gewoon eerlijk, want je hebt gewerkt voor die vakantiedagen.

Doktersverklaring

Wel is het slim om even langs de dokter te gaan voor een verklaring dat je écht ziek bent. Als je werkgever daar dan om vraagt, kan jij laten zien dat je echt ziek was en dus niet kon genieten van je welverdiende vakantie…

Uitzonderingen

In sommige gevallen mag je werkgever wél vakantiedagen inhouden, ook al ben je ziek tijdens je vakantie. Dit mag wanneer:

 • Schriftelijk is vastgelegd dat je werkgever vakantiedagen mag inhouden al je ziek bent tijdens je vakantie. Dit kan staan in je cao, je contract of in het verzuimprotocol van het bedrijfsregelement. In dat geval mag je werkgever alleen vakantiedagen inhouden van je bovenwettelijke vakantiedagen. 
 • Je zelf toestemming hebt gegeven aan je werkgever om deze ziektedagen van je vakantiedagen af te trekken. Ook in dat geval mag je werkgever alleen vakantiedagen inhouden van je bovenwettelijke vakantiedagen.

 

Hoi, ik ben Roos, van #vraaghetroos.
Heb jij een vraag over nachtdiensten?
Of loop je ergens anders tegenaan in je werk?
Volg mij op Instagram en stel je vraag!

Klik hier voor de video (YouTube)!

Salaris? Niet onbelangrijk!

Salaris

In de wereld waarin wij leven is geld best belangrijk. Gewoon om boodschappen te kunnen doen, op vakantie te kunnen gaan óf als je moeder of vader wordt. Daarom werk je ook niet voor niks, maar krijg je salaris. En omdat het leven duur kan zijn en jij hard werkt in zorg of welzijn, is het best goed om te weten wat de afspraken rondom salaris zijn!

Inschaling functiegroep

Wanneer je in de geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg, in een ziekenhuis, verpleegtehuis of verzorgingstehuis, thuiszorg of de geboortezorg werkt, heb je met het ‘functiewaardering gezondheidszorgsysteem’ te maken, kortweg FWG. Bijna alle zorgrichtingen dus!
Dit is een objectief systeem dat ervoor zorgt dat medewerkers in vergelijkbare functies hetzelfde verdienen. Dus dat de Verzorgende IG in het ene verzorgingstehuis hetzelfde verdient als de Verzorgende IG in het andere verzorgingstehuis. Aan de hand van je functieomschrijving waar je taken en verantwoordelijkheden in staan, krijg je punten. Deze punten worden bij elkaar opgeteld en de uitkomst bepaalt in welke functiegroep je terechtkomt.

Inschaling periodiek

Bij de inschaling heb je niet alleen te maken met functiegroepen (de horizontale kolom in je salaristabel), maar ook met periodieken (de verticale kolom in je salaristabel). Andere woorden hiervoor zijn ‘treden’ of ‘functiejaren’. Periodieken zeggen iets over hoeveel jaar je in dienst bent. Want in (bijna) alle cao’s in zorg en welzijn staat dat je altijd een periodiek stijgt na één jaar, vanaf het moment dat je in dienst bent gekomen. Voorbeeldje: stel dat je 1 juni 2019 in dienst komt, dan ga je (automatisch) 1 juni 2020 een periodiek omhoog. Let op: soms kunnen ze in je contract laten opnemen dat dit niet zo is, in dat geval kun je daar ook over onderhandelen.

Naast je primaire arbeidsvoorwaarden (onder andere hoeveel uur je per week gaat werken, het aantal vakantiedagen dat je krijgt en natuurlijk je salaris) heb je ook de secundaire arbeidsvoorwaarden. Dát zijn ook dingen waar je over kunt onderhandelen. Denk hierbij aan scholing, of een vaste vrije dag. Bedenk dus goed van tevoren wat je wilt bereiken met je arbeidsvoorwaardengesprek!

En dan nu onze tips!

 • Vraag tijdens je arbeidsvoorwaardengesprek altijd om een uitgebreide functieomschrijving, met daarin jouw taken en verantwoordelijkheden goed omschreven.
 • Vraag ook áltijd om uitleg over je functiegroep. Want de organisatie moet jouw inschaling natuurlijk wel kunnen toelichten.
 • In jouw cao staan de functiegroepen en periodieken. Je kan van bijna alle zorg- en welzijnscao’s een gratis app downloaden in de appstore voor Android én IPhone. Erg handig om snel iets op te zoeken, bijvoorbeeld je salaris.
 • Als je vragen hebt over je inschaling, kun je terecht bij de afdeling Personeelszaken/P&O, want zij weten precies hoe het zit.
 • Lees ook eens in je cao over het FWG-systeem. Daar staat namelijk een heleboel over wanneer én hoe je een herindeling zou kunnen aanvragen.
 • Als het goed is, stijg jij elk jaar een periodiek vanaf het moment dat je in dienst bent gekomen. Als dit niet zo is, zou dat in je contract moeten staan.

 

Hoi, ik ben Roos, van #vraaghetroos.
Heb jij een vraag over nachtdiensten?
Of loop je ergens anders tegenaan in je werk?
Volg mij op Instagram en stel je vraag!

Klik hier voor de video (YouTube)!

{"single_open":"true","transition_speed":"300"}