Vraag het Roos!

Roos en Tommie beantwoorden vragen over jouw rechten

Hoeveel nachtdiensten mag jij maximaal achter elkaar draaien?

Pff, lig jij ook altijd te woelen in bed als je probeert te slapen na een nachtdienst? Dat maakt die nachtdiensten nog zwaarder dan ze al zijn! Daarom is het handig om te weten dat er in veel zorg & welzijn cao’s afspraken zijn gemaakt over nachtdiensten. Bijvoorbeeld hoeveel nachtdiensten je maximaal aaneengesloten mag draaien. En dát heb ik voor jullie uitgezocht.  

Arbeidstijdenwet

Om jou te beschermen heb je in Nederland de arbeidstijdenwet. In deze wet zijn afspraken gemaakt voor heel werkend Nederland, over hoeveel (en wanneer) je maximaal mag werken. In deze arbeidstijdenwet staat ook hoeveel nachtdiensten je maximaal aaneengesloten mag werken. Aanvullend op deze arbeidstijdenwet kunnen er afspraken worden gemaakt in jouw cao.
Staat er in jouw cao niks over nachtdiensten óf staat er in je cao dat de afspraken over nachtdiensten zijn geregeld volgens de arbeidstijdenwet? Dan mag je werkgever je 7 aaneengesloten nachtdiensten geven.

In je CAO

Omdat 7 nachtdiensten al best veel kan zijn, zijn er dus in een aantal zorg & welzijn cao’s aanvullende afspraken gemaakt over hoeveel nachtdiensten je aaneengesloten mag werken.

Deze aanvullende afspraak is dat je werkgever maximaal 5 aaneengesloten nachtdiensten mag inplannen. Alleen met jouw toestemming mag je werkgever dan toch 7 aaneengesloten nachtdiensten inplannen.

Deze aanvullende afspraak over maximaal 5 aaneengesloten nachtdiensten geldt voor deze cao’s:

 • Cao Fokus
 • Cao GGZ
 • Cao VVT
 • Cao Ziekenhuizen
 • Cao Jeugdzorg (óf 6 aaneengesloten nachtdiensten, indien de nachtdiensten voor of op 02.00 uur eindigen)
 • Cao Kinderopvang  (óf 6 aaneengesloten nachtdiensten, indien de nachtdiensten voor of op 02.00 uur eindigen)
 • Cao Sociaal werk (óf 6 aaneengesloten nachtdiensten, indien de nachtdiensten voor of op 02.00 uur eindigen)

 


Hoi, ik ben Roos, van #vraaghetroos.
Heb jij een vraag over nachtdiensten?
Of loop je ergens anders tegenaan in je werk?
Volg mij op Instagram en stel je vraag!


 

Krijg jij je verplichte scholing vergoed?

Hoi, Roos hier! Deze keer praat ik je bij over scholing. In de zorg en welzijn werken staat gelijk aan je leven lang leren, want het is mensenwerk. Daarom is het ook zo belangrijk om op de hoogte te zijn van de nieuwste ontwikkelingen. Daarnaast zal je bijvoorbeeld als verzorgende of verpleegkundige ook bekwaam moeten blijven in alle verpleegtechnische handelingen.

Scholingsbudget

Gelukkig ziet je werkgever dat ook, want in bijna alle zorg en welzijn cao’s is een scholingsbudget opgenomen. Dan staat er bijvoorbeeld in de cao: “het scholingsbudget bedraagt minimaal 2% van de loonsom.” En eigenlijk betekent dat gewoon dat de organisatie geld opzij heeft gezet voor zijn werknemers, zodat ze kunnen blijven leren.

SOP’je

In veel zorg & welzijn cao’s staat ook dat de organisatie waar jij werkt verplicht is om een SOP te hebben. Dat staat voor ‘Strategisch opleidingsplan’ en hierin verwerkt de organisatie de hoofdlijnen met betrekking tot leren, ontwikkelen en loopbaan(kansen) voor zijn medewerkers. De organisatie maakt dit SOP samen met de ondernemingsraad (OR), die er voor jou is.

In dit SOP’je hoort ook te staan welke scholingen door de werkgever verplicht zijn gesteld voor jou als werknemer (waaronder Wet BIG), zodat jij als werknemer up-to-date blijft in de belangrijkste zaken.

Extra goed nieuws voor VVT’ers!

Val jij per 1 januari 2019 onder de cao VVT (Verpleeg,- Verzorgingshuizen en Thuiszorg)? Dan worden al deze verplicht gestelde scholingen voor iedereen volledig vergoed in tijd én in geld!

Maar niet getreurd als je niet onder de cao VVT valt: zoals ik hierboven heb beschreven, heeft bijna iedere zorg & welzijnsorganisatie zo’n SOP. Nu weet je dus waar je terecht kan als je vragen hebt over je verplichte scholingen, namelijk bij de OR.  Óf neem eens een kijkje in jouw cao; deze kan je hierboven vinden onder het menukopje ‘Jouw werk’.


Hoi, ik ben Roos, van #vraaghetroos.
Heb jij een vraag over nachtdiensten?
Of loop je ergens anders tegenaan in je werk?
Volg mij op Instagram en stel je vraag!

Klik hier voor de video (YouTube)!

Hoeveel vrije tijd hoor jij te hebben tussen je diensten?

vrije tijd

“Hey Roos, ga je mee naar een concertje op zondagavond?’ ‘Nee sorry, ik moet werken.. en ook al was ik vrij geweest, dan had ik écht even moeten bijslapen!”

Klinkt dat bekend? Dan werk jij vást in de zorg & welzijn. Want werken in de avonden of in het weekend is onderdeel van jouw werk. Die flexibiliteit kan natuurlijk ook heel leuk en fijn zijn, maar dan is het alsnog wél heel belangrijk dat je aan je rust komt. Dat kan er nog wel eens bij inschieten. 

Rusttijd

Vandaar dat het goed is om te weten dat er in de arbeidstijdenwet een regel is, die ervoor moet zorgen dat je genoeg kunt ontspannen. 

Deze regel gaat over rusttijd. Met rusttijd wordt vrije tijd bedoeld, dit is vanaf het moment dat je dienst is afgelopen en jij naar buiten loopt, tot het moment dat je weer op je werk bent. Hoe jij de rusttijd indeelt is aan jou. 

Die regel is:

 • Dat je elke 24 uur tenminste 11 uur aaneengesloten (!) rust moet krijgen;
 • Eén keer in de week mag die 11 uur aaneengesloten rust worden ingekort tot minimaal 8 uur aaneengesloten rust;

In de praktijk betekent dat dat je één keer per week een laat-vroeg dienst mag draaien, waar minder dan elf uur rust tussen zit. Stel je hebt bijvoorbeeld maar 9 aaneengesloten  uren rust gekregen (dat is dus minder dan elf uur), dán geldt dat je de rest van de week tenminste 11 uur aaneengesloten rust moet krijgen per 24 uur. 


Hoi, ik ben Roos, van #vraaghetroos.
Heb jij een vraag over nachtdiensten?
Of loop je ergens anders tegenaan in je werk?
Volg mij op Instagram en stel je vraag!

Klik hier voor de video (YouTube)!

Toe aan een volgende stap in de zorg?

Sterk in je werkHoi! Ik ben Roos, consulent Starters en Studenten bij CNV Zorg & Welzijn en jeugdzorgwerker. Voordat ik hier kwam werken, heb ik nogal wat banen (uit)geprobeerd. Van verloskunde tot recruitment: ik heb het allemaal gedaan. En ik vind dat helemaal niet erg, want op elke plek heb ik weer een andere vaardigheid geleerd, iets bijzonders meegemaakt of nieuwe kennis opgedaan. Juist hierdoor heb ik mijzelf enorm kunnen ontwikkelen en daar blijf ik ook behoefte aan hebben. Vandaar dat ik mijzelf heb ingeschreven voor Sterk in je werk, een mooi project van CNV Zorg & Welzijn en RegioPlus.

Loopbaancoach

Sterk in je werk is voor iedereen die graag in zorg & welzijn werkt of wil gáán werken. Het is een belangrijk project om medewerkers voor zorg en welzijn te steunen bij het vinden van de juiste opleiding of baan. Met een ervaren loopbaancoach ga je kijken naar je eigen situatie en de stappen die je (graag) wil of kan gaan zetten. Je loopbaancoach helpt je met van alles: van een goed gesprek tot het maken van een cv en een beroepentest, het vinden van een cursus of opleiding!

Verheldering geven

Zelf heb ik net een eerste gesprek gehad met een loopbaancoach van Sterk in je werk, wat bij mij al heeft gezorgd voor een aantal eye-openers. Namelijk dat ik bést een beetje onzeker ben in mijn werk. En dat ik veel verantwoordelijkheid spannend vind. Maar het is mij ook veel duidelijker geworden wat ik interessant vind, graag doe in mijn werk, belangrijk vind én meer in wil gaan doen. Alleen al het praten over je werk aan iemand die je nog niet goed kent kan al heel veel verheldering geven. Nu al een winst dus!

Aanmelden?

Aanmelden is super simpel. Je gaat naar www.sterkinjewerk.nl, klikt op het kopje ‘aanmelden’ en daar kan je je gegevens invullen. Vervolgens bellen ze jou vanzelf om een afspraak te maken! De enige voorwaarde is dat je in de afgelopen twee jaar geen loopbaancoaching hebt gehad. Succes! 🙂

 

Hoi, ik ben Roos, van #vraaghetroos.
Heb jij een vraag over nachtdiensten?
Of loop je ergens anders tegenaan in je werk?
Volg mij op Instagram en stel je vraag!

Klik hier voor de video (YouTube)!

Ziek tijdens je vakantie? Krijg die vakantiedagen terug!

Ziek in je vakantieHoi, ik ben Roos, van #vraaghetroos!

Vaak leef ik weken naar mijn vakantie toe, maar als ik dan ein-de-lijk vakantie héb, gebeurt het nog wel eens dat ik ziek word. Misschien toch een teken van mijn lichaam dat ik te druk ben geweest? Dan lig ik te hoesten en proesten in bed, in plaats van dat ik even kan chillen en vakantie kan vieren! Herkenbaar?

Dag vakantie?

Maar ben je dan die vakantiedagen ‘kwijt’, waarin je ziek was? Nee hoor! Als je ziek wordt tijdens je vakantie, kan je je gewoon ziek melden bij je werkgever. Als je dat doet, mag je werkgever geen vakantiedagen inhouden. En dat is gewoon eerlijk, want je hebt gewerkt voor die vakantiedagen.

Doktersverklaring

Wel is het slim om even langs de dokter te gaan voor een verklaring dat je écht ziek bent. Als je werkgever daar dan om vraagt, kan jij laten zien dat je echt ziek was en dus niet kon genieten van je welverdiende vakantie…

Uitzonderingen

In sommige gevallen mag je werkgever wél vakantiedagen inhouden, ook al ben je ziek tijdens je vakantie. Dit mag wanneer:

 • Schriftelijk is vastgelegd dat je werkgever vakantiedagen mag inhouden al je ziek bent tijdens je vakantie. Dit kan staan in je cao, je contract of in het verzuimprotocol van het bedrijfsregelement. In dat geval mag je werkgever alleen vakantiedagen inhouden van je bovenwettelijke vakantiedagen. 
 • Je zelf toestemming hebt gegeven aan je werkgever om deze ziektedagen van je vakantiedagen af te trekken. Ook in dat geval mag je werkgever alleen vakantiedagen inhouden van je bovenwettelijke vakantiedagen.

 

Hoi, ik ben Roos, van #vraaghetroos.
Heb jij een vraag over nachtdiensten?
Of loop je ergens anders tegenaan in je werk?
Volg mij op Instagram en stel je vraag!

Klik hier voor de video (YouTube)!

Salaris? Niet onbelangrijk!

Salaris

In de wereld waarin wij leven is geld best belangrijk. Gewoon om boodschappen te kunnen doen, op vakantie te kunnen gaan óf als je moeder of vader wordt. Daarom werk je ook niet voor niks, maar krijg je salaris. En omdat het leven duur kan zijn en jij hard werkt in zorg of welzijn, is het best goed om te weten wat de afspraken rondom salaris zijn!

Inschaling functiegroep

Wanneer je in de geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg, in een ziekenhuis, verpleegtehuis of verzorgingstehuis, thuiszorg of de geboortezorg werkt, heb je met het ‘functiewaardering gezondheidszorgsysteem’ te maken, kortweg FWG. Bijna alle zorgrichtingen dus!
Dit is een objectief systeem dat ervoor zorgt dat medewerkers in vergelijkbare functies hetzelfde verdienen. Dus dat de Verzorgende IG in het ene verzorgingstehuis hetzelfde verdient als de Verzorgende IG in het andere verzorgingstehuis. Aan de hand van je functieomschrijving waar je taken en verantwoordelijkheden in staan, krijg je punten. Deze punten worden bij elkaar opgeteld en de uitkomst bepaalt in welke functiegroep je terechtkomt.

Inschaling periodiek

Bij de inschaling heb je niet alleen te maken met functiegroepen (de horizontale kolom in je salaristabel), maar ook met periodieken (de verticale kolom in je salaristabel). Andere woorden hiervoor zijn ‘treden’ of ‘functiejaren’. Periodieken zeggen iets over hoeveel jaar je in dienst bent. Want in (bijna) alle cao’s in zorg en welzijn staat dat je altijd een periodiek stijgt na één jaar, vanaf het moment dat je in dienst bent gekomen. Voorbeeldje: stel dat je 1 juni 2019 in dienst komt, dan ga je (automatisch) 1 juni 2020 een periodiek omhoog. Let op: soms kunnen ze in je contract laten opnemen dat dit niet zo is, in dat geval kun je daar ook over onderhandelen.

Naast je primaire arbeidsvoorwaarden (onder andere hoeveel uur je per week gaat werken, het aantal vakantiedagen dat je krijgt en natuurlijk je salaris) heb je ook de secundaire arbeidsvoorwaarden. Dát zijn ook dingen waar je over kunt onderhandelen. Denk hierbij aan scholing, of een vaste vrije dag. Bedenk dus goed van tevoren wat je wilt bereiken met je arbeidsvoorwaardengesprek!

En dan nu onze tips!

 • Vraag tijdens je arbeidsvoorwaardengesprek altijd om een uitgebreide functieomschrijving, met daarin jouw taken en verantwoordelijkheden goed omschreven.
 • Vraag ook áltijd om uitleg over je functiegroep. Want de organisatie moet jouw inschaling natuurlijk wel kunnen toelichten.
 • In jouw cao staan de functiegroepen en periodieken. Je kan van bijna alle zorg- en welzijnscao’s een gratis app downloaden in de appstore voor Android én IPhone. Erg handig om snel iets op te zoeken, bijvoorbeeld je salaris.
 • Als je vragen hebt over je inschaling, kun je terecht bij de afdeling Personeelszaken/P&O, want zij weten precies hoe het zit.
 • Lees ook eens in je cao over het FWG-systeem. Daar staat namelijk een heleboel over wanneer én hoe je een herindeling zou kunnen aanvragen.
 • Als het goed is, stijg jij elk jaar een periodiek vanaf het moment dat je in dienst bent gekomen. Als dit niet zo is, zou dat in je contract moeten staan.

 

Hoi, ik ben Roos, van #vraaghetroos.
Heb jij een vraag over nachtdiensten?
Of loop je ergens anders tegenaan in je werk?
Volg mij op Instagram en stel je vraag!

Klik hier voor de video (YouTube)!

Zwanger? Pak je rust!

Onregelmatig werken tijdens de zwangerschap

Ben jij – of is je partner – zwanger? Van harte gefeliciteerd! Zo’n zwangerschap kan een spannende fase in je leven zijn, zeker in combinatie met het hectische leven van nu. En dan werk je ook nog eens in de zorg of welzijn. Dat kán betekenen lange werkdagen, onregelmatigheid en veel overwerk. Daarom hebben wij eens op een rij gezet waar je recht op kan hebben als je zwanger bent!

Wanneer je zwanger bent, moet je dit officieel 3 weken vóór je met zwangerschapsverlof wil gaan melden bij je werkgever. Dit is wel wat laat (als het je überhaupt lukt je mooie buik te verbergen) en daarom kan het verstandig zijn om het eerder te vertellen. Want pas als je het hebt verteld, heb je recht op wettelijke bescherming tijdens je zwangerschap.

Arbeidstijdenwet

Tijdens de zwangerschap kun je best wat last krijgen van fysieke ongemakken. Misselijkheid, vermoeidheid, een zwaarder worden de buik, rug –en bekkenklachten: allemaal dingen die prettig werken in de weg kunnen staan. Goed om te weten dus dat er in de Arbeidstijdenwet een aantal
maatregelen staat als het om zwangerschap gaat. Een aantal van deze maatregelen is:

 • aanpassing van het werk en/of aanpassing van de werk- en rusttijden;
 • ander werk/het tijdelijk vrijstellen van het verrichten van arbeid;
 • voldoende rustpauzes tijdens het werk wanneer de zwangere werknemer staand werk verricht.

Daarnaast heb je (tot 6 maanden na de bevalling) recht op:

 • een regelmatig arbeids– en rusttijdenpatroon;
 • recht op een rustige kamer met een bed op rustbank voor ontspanning;
 • extra pauzes (1/8 van de arbeidstijd);
 • de gelegenheid krijgen om zwangerschapsonderzoeken te ondergaan met behoud van salaris;
 • een beperking van onregelmatig werk in het algemeen én nachtdiensten in het bijzonder. Je mag dus niet door je werkgever worden verplicht om tussen 00.00 uur en 06.00 uur te werken;
 • in veel zorg & welzijns-cao’s staat opgenomen dat je na de derde zwangerschapsmaand geen overwerk meer hoeft te verrichten.

Mocht je er samen met je werkgever niet uitkomen, vraag dan altijd om een gesprek met een bedrijfsarts. Hij of zij kan je helpen met het zo goed mogelijk inrichten van jouw werk tijdens je zwangerschap.

Risico-Inventarisatie en –Evaluatie

Heb je geen informatie gekregen van je werkgever over werken tijdens je zwangerschap? Vraag dan naar de RI&E (Risico-Inventarisatie en –Evaluatie), want elk bedrijf is verplicht dat op te stellen. Hierin staat hoe werknemers veilig en gezond kunnen werken, inclusief een inventarisatie van de specifieke risico’s voor werkneemsters tijdens de zwangerschap. Natuurlijk kun je ook altijd contact opnemen met je arbodienst.

 

Hoi, ik ben Roos, van #vraaghetroos.
Heb jij een vraag over nachtdiensten?
Of loop je ergens anders tegenaan in je werk?
Volg mij op Instagram en stel je vraag!

 

 

Klik hier voor de video (YouTube)!

Dienst kort van tevoren verschoven? Daar staat iets tegenover!!

Verschoven dienst

Tijdens de zwangerschap leven jij en je partner helemaal toe naar de geboorte van jullie kindje. Misschien willen jullie wel een zwangerschaps- of bevallingscursus volgen óf een goed boek lezen. Dat vraagt soms een strakke planning van jullie beiden. Daarom kan het extra vervelend zijn als er wordt gerommeld in je rooster, wat nog wel eens kan voorkomen in de zorg en welzijn.

‘Spelregels’ bij een verschoven dienst

In de cao’s geestelijke gezondheidszorg (GGZ), gehandicaptenzorg (GHZ), verpleeg,- verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT) en ziekenhuizen staat een artikel over de ‘Verschoven dienst’. Hier staat dat wanneer er binnen 24 uur (en in sommige cao’s al binnen 48 uur) geschoven wordt in je vooraf vastgestelde werkrooster, daar compensatie tegenover hoort te staan. Belangrijk is wel dat je ingepland staat voor werk. Voorbeeldje: je hebt morgen een dagdienst op je rooster staan maar je krijgt de avond van tevoren een belletje dat je morgen niet hoeft te komen werken, maar later in de week een avonddienst krijgt (op een moment dat je eigenlijk vrij was). Pas dán is er sprake van een verschoven dienst. Dus niet wanneer je bijvoorbeeld voor een collega gaat invallen op een moment dat je eigenlijk vrij was.

Compensatie verschoven dienst

Op het moment dat er sprake is van een verschoven dienst, hoor je compensatie te krijgen voor kosten die je al had gemaakt voor die dag. Bijvoorbeeld wanneer je het kinderdagverblijf al geregeld had óf wanneer je al een kaartje voor een concert had gekocht. Maar dat niet alleen, je hebt ook recht op compensatie in vrije tijd, gelijk aan het aantal uren dat je verschoven dienst heeft geduurd én een toeslag in de vorm van een percentage van het uurloon. Deze is als volgt:

 • 25% als je overwerkt tussen 6.00 en 22.00 uur op maandag tot en met vrijdag. Voor de eerste vijf uren overwerk in een periode van 7 dagen ontvang je deze toeslag van 25%, voor de verschoven dienstwerkuren, daarboven ontvang je een toeslag van 50%;
 • 50% als je overwerkt tussen 22.00 en 6.00 uur op maandag tot en met vrijdag;
 • 75% als je overwerkt op zaterdag tot 18.00 en op vrije dagen (de dag, met uitzondering van zondag of feestdag, waarop je volgens de voor jou vastgestelde werktijdenregeling niet hoeft te werken);
 • 100% als je overwerkt op zaterdag vanaf 18.00 uur, op zon- en feestdagen tussen 00.00 en 24.00 uur en op 24 en 31 december tussen 18.00 en 24.00 uur.

Tip!

Wanneer je werkgever dus zo kort van tevoren schuift in je rooster, vraag of benoem dan altijd deze ‘verschoven dienstcompensatie’!

Hoi, ik ben Roos, van #vraaghetroos.
Heb jij een vraag over nachtdiensten?
Of loop je ergens anders tegenaan in je werk?
Volg mij op Instagram en stel je vraag!

 

 

Klik hier voor de video (YouTube)!

Zwangerschapsverlof! Wanneer?

En dan is het ein-de-lijk zo ver! Je mag met verlof. Maar hoe zit dat nou precies, zwangerschapsverlof?

Je hebt vanaf 6 tot 4 weken voor de dag na de uitgerekende bevallingsdatum recht op zwangerschapsverlof. Dit verlof duurt officieel tot en met de dag van de bevalling. Het verlof wat je ná je bevalling krijgt heet bevallingsverlof. Je hebt recht op minstens 10 weken bevallingsverlof. Dit verlof gaat een dag na je bevalling in. Nu kan het natuurlijk zo zijn dat je baby te vroeg of te laat wordt geboren. Hoe zit het als je baby te vroeg geboren is?..

Dan tel je de dagen dat je minder dan 6 weken zwangerschapsverlof hebt gehad op bij je bevallingsverlof. Want de totale verlofperiode is altijd 16 weken. Wordt je baby te laat geboren? Dan tel je de dagen dat de baby na de verwachte bevallingsdatum wordt geboren op bij de termijn van 16 weken. In totaal duurt het verlof dus minimaal 16 weken. Als het kindje wegens medische toestand in het ziekenhuis moet blijven is het bevallingsverlof mogelijk langer.

Doorbetaling tijdens zwangerschaps- en bevallingsverlof
Het UWV betaalt de periode van je zwangerschaps- en bevallingsverlof. De werkgever vraagt namens jou de uitkering maximaal 4 en minimaal 2 weken voor de ingangsdatum van je zwangerschapsverlof aan. Geef ook een zwangerschapsverklaring van je verloskundige, gynaecoloog of huisarts, waarin staat dat je zwanger bent. De werkgever hoeft deze verklaring niet mee te sturen bij de aanvraag, maar moet deze wel bewaren. Binnen 4 weken na de aanvraag krijg je van het UWV een brief met de beslissing over de uitkering. De werkgever ontvangt een kopie. Meestal maakt UWV de uitkering over aan je werkgever en die maakt het weer over aan jou. Je ontvangt 100% van je dagloon met een maximum dagloon. Op de website van UWV kun je nalezen wat de hoogte van het maximum dagloon op dit moment is.

Ziek tijdens je zwangerschap
Normaal gesproken betaalt de werkgever als je ziek bent je loon door. Dit is niet het geval als je arbeidsongeschikt bent vanwege je zwangerschap. UWV betaalt dan je salaris door. In de meeste gevallen betaalt de werkgever je loon door. De werkgever ontvangt je salaris van UWV. Het is wel belangrijk om te weten dat ziektedagen tussen 6 en 4 weken voor de uitgerekende datum in mindering komen op je totale verlof. Dit betekent dus als je hebt gekozen om tot 4 weken voor de uitgerekende datum te blijven werken, zodat je 12 weken bevallingsverlof hebt, de ziektedagen dan van je 12 weken bevallingsverlof worden afgetrokken.

Ben je aansluitend op het zwangerschapsverlof arbeidsongeschikt vanwege de zwangerschap, dan komt zij na het verlof in aanmerking voor een uitkering tot maximaal 104 weken. Na 2 jaar ziekte kan je voor een WAO-/WIA-uitkering in aanmerking komen.

Ontslag tijdens de zwangerschap
Je kunt niet ontslagen worden als je zwanger bent. Je werkgever mag je ook niet ontslaan omdat hij denkt dat je zwanger wilt worden. Ook tijdens je zwangerschapsverlof, bevallingsverlof en de eerste 6 weken na je bevallingsverlof mag je niet worden ontslagen.

Tijdelijk contract tijdens je zwangerschap
Heb je een tijdelijk contract dat afloopt tijdens je zwangerschap? Dan hoeft je werkgever je contract niet te verlengen. Maar je zwangerschap mag niet de reden zijn om je contract niet te verlengen. Dit is discriminatie.

Kraamverlof
Sinds 1 januari 2019 hebben de vaders of partners van de moeder recht op eenmaal het aantal werkuren per week geboorteverlof. Stel dus dat in je contract staat dat je 32 uur per week werkt, dan krijg je ook 32 uur geboorteverlof. Bij een thuisbevalling moet je het kraamverlof binnen 4 weken na de geboorte opnemen. Bij een ziekenhuisbevalling is dat binnen 4 weken na thuiskomst. Je moet je werkgever zo snel mogelijk melden wanneer je het kraamverlof wilt opnemen. Hij mag je kraamverlof niet weigeren. Voor de aanwezigheid tijdens de bevalling kun je beroep doen op calamiteitenverlof. Wettelijk zijn 2 dagen betaald. Jouw cao kan daar van afwijken, mogelijk krijg je meer.

Borstvoeding geven
Je hebt de eerste 9 maanden van je kind het recht om te voeden en/of te kolven op je werk. Je werkgever moet zorgen voor een ontspanningsruimte (met een bed of rustbank) die goed verwarmd, hygiënisch en afsluitbaar is, zodat jij comfortabel kan kolven. Een toilet behoort dus niet tot een beschikbare ruimte! Je mag tot een kwart van je werktijd gebruiken om te voeden of te kolven. Daarnaast heb je nog recht op je normale pauze. Je mag deze beschikbare tijd ook gebruiken om naar je kindje toe te gaan om hem of haar te voeden. De tijd waarin je kolft of voedt word je normaal doorbetaald.

Hoi, ik ben Roos, van #vraaghetroos.
Heb jij een vraag over nachtdiensten?
Of loop je ergens anders tegenaan in je werk?
Volg mij op Instagram en stel je vraag!

 

 

Klik hier voor de 1e video (YouTube)!
Klik hier voor de 2e video (YouTube)!

{"single_open":"true","transition_speed":"300"}